Prisgaranti

Prisgaranti

Alltid lägsta pris
14 dagars ångerrätt

14 dagars ångerrätt

Betala när du är nöjd
Kostnadsfritt

Kostnadsfritt

Jämför utan extra kostnad

Vattenkraft

Sverige är ett av de länder som producerar och använder sig av vattenkraft mest i hela världen, nästan hälften av vår el kommer från vattenkraften. Vattenkraften orsakar nästan inga utsläpp från klimatgaser.

Vattenkraft är förnyelsebar

Vatten är inget som förbrukas, utan vattnet ingår i ett kretslopp och kommer hela tiden tillbaka till jorden i form av nederbörd. Detta innebär att vattenkraft är förnyelsebar, vilket är bra för miljön.

Hur fungerar vattenkraft?

Vattnet ingår som sagt i ett kretslopp, där det avdunstar från sjöar och hav och kommer ner igen i form av regn eller snöfall. När vattnet kommer ner rinner det mot vattendragen där våra vattenkraftverk står. 

När vattnet forsar genom turbinerna på kraftverket börjar dessa rotera. De roterande turbinerna driver en generator som i sin tur omvandlar vatten till el. 

Fördelar med vattenkraft

Det finns flera fördelar med vattenkraft, vi listar några nedan. 

Låga klimatutsläpp

Vattenkraften ger endast minimala utsläpp på miljön. 

Trygg eltillgång 

Energin i vattnet behöver inte användas med en gång utan kan sparas i dammar/magasin. Det kan alltså användas för elproduktion senare när elen behövs som mest, som under vintern när vår elproduktion ökar. En del stora magasin kan lagra vatten i flera år, sveriges största magasin är sjön Vänern. 

Vattenkraften skiljer sig här åt från andra förnybara elproducenter som vind- och solkraft, där energin inte går att lagra utan behöver användas med en gång. 

Förnybar

Vattenkraft är som tidigare skrivet, förnybar och inget som förbrukas.

Kostnadseffektiv

Vattenkraft är kostnadseffektiv och ger konkurrenskraftiga priser. 

Hur mycket el ger vattenkraften?

Idag finns det över 2000 vattenkraftverk i Sverige och vattenkraften har funnits här i flera hundra år. Under ett år producerar vattenkraften i genomsnitt 65 TWh el. Nästan hälften av Sveriges elproduktion kommer från vattenkraften.

Vanliga frågor

Vad gör TecknaEl?

Varför ska man byta elavtal?

Varför ska jag byta elavtal med hjälp av TecknaEl?

Kan man lita på de elpriser TecknaEl presenterar?

Vilka elhandelsbolag finns representerade på TecknaEl?

Finns det några risker med att byta elhandelsavtal?

Mer om hur du kan spara energi

Spara energi i köket - för miljön och plånboken

Visste du att du kan spara energi bara genom att använda ett lock på grytan? Eller genom att värma upp vattnet med en vattenkokare istället för kastrull? Med våra enkla tips blir du energismart i köket! Genom att spara på energin är du snäll mot miljön och pengarna som blir över kan du istället lägga på annat!

Schysst elhandel

Vad innebär schysst elhandel, och vilka elavtal kan man lita på har schysst elhandel? TecknaEl går igenom och förklarar allt om schysst elhandel.

Så mycket kostar det att ladda elbilen

Kostnaden för att ladda elbil varierar beroende på batteriets storlek, väderförhållanden samt var du laddar. Vi går igenom olika laddningsalternativ samt hur du går tillväga.

Rörligt elpris

Vad är ett rörligt elpris och hur gör man för att teckna rätt elavtal med rörligt elpris? Låt TecknaEl hjälpa dig.

Billig el

Att lyckas hitta ett elavtal med riktigt billig el är lättare sagt än gjort. Men om du jämför olika elavtal och känner till alla kostnader blir det lätt som en plätt.

Flera faktorer som påverkar elpriset

Vad du får för elräkning beror på flera olika faktorer, såsom väder, valutor, tillgång & efterfrågan, vart du bor och vilket elavtal du tecknat. I den här artikeln går vi igenom flera faktorer som påverkar elpriset.