Prisgaranti

Prisgaranti

Alltid lägsta pris
14 dagars ångerrätt

14 dagars ångerrätt

Betala när du är nöjd
Kostnadsfritt

Kostnadsfritt

Jämför utan extra kostnad

Fast elpris

Elavtal har oftast antingen ett rörligt eller fast elpris. Om du någonsin har jämfört elavtal så kommer du förmodligen att ha stött på många olika typer av fast elpris. Vad är då dessa för typ av avtal och vad är det för något som skiljer dem alla åt? Läs vidare för en komplett guide till fast elpris.

Vad är fast pris på el?

Alla som någonsin har haft ett elavtal är förmodligen bekanta med att en elkostnad varierar från månad till månad. Detta beror oftast på två olika faktorer. Till viss del så varierar elpris på grund av hur ett rörligt elpris fluktuerar varje månad, liksom hur elförbrukningen för olika hushåll också varierar. Med ett fast elpris så kan man eliminera den ena av dessa variabler, genom att binda upp sitt elpris till att bli konstant under längre tid.

Trygghet med fast pris

På så vis kan man få en större trygghet med ett fast elpris än med ett rörligt elpris, eftersom elpriset binds upp över lång tid. Därigenom kommer din elräkning med ett fast elavtal endast att skilja sig åt baserat på hur din förbrukning skiljer sig åt från månad till månad. Ett fast elpris kan i regel alltid bindas upp under en så kort tid som tre månader, liksom under så lång tid som 10 år. Denna bindningstid bestämmer hur länge du som kund blir bunden till ditt valda elhandelsbolag, liksom hur länge elhandelsbolaget förbinder sig till att leverera elektricitet till dig utifrån ett fast pris.

För- och nackdelar med fastpris

Du bör dock hålla i åtanke att ett elavtal med fastpris har ett utgångsdatum. Det kan därför vara en god idé att ha en idé om när ens elavtal löper ut. Oftast så uppger det elbolag du har när ditt fastprisavtal håller på att löpa ut. Om du skulle missa att teckna ett nytt avtal så kommer du istället bli tilldelad ett avtal med så kallat ”anvisningspris”. Detta är anledningen varför man behöver fundera över vilken tidsperiod man vill binda sitt elavtal på.

 

Ett avtal med anvisningspris blir avsevärt mycket dyrare än ett likvärdigt avtal med vare sig fast pris eller rörligt pris. Det är därför viktigt att se till att ditt fastprisavtal inte löper ut och omvandlas till ett avtal med anvisningspris - för annars riskerar du att behöva betala ett långt högre pris än vad som är nödvändigt. I vissa andra fall kan även ditt avtal omvandlas till ett avtal med rörligt pris, förutsatt att det inte görs om till ett tillsvidareavtal.

Vanliga frågor

Vad gör TecknaEl?

Varför ska man byta elavtal?

Varför ska jag byta elavtal med hjälp av TecknaEl?

Kan man lita på de elpriser TecknaEl presenterar?

Vilka elhandelsbolag finns representerade på TecknaEl?

Finns det några risker med att byta elhandelsavtal?

Mer om hur du kan spara energi

Spotpriser

När man talar om el så kan man ibland höra talas om spotpriser. Vad är egentligen spotpriser och vilken betydelse har dem för dig som konsument?

Spara på elen - Få ned kostnaden och tänk miljövänligt

Just nu är det många som jobbar hemifrån, detta resulterar i att hushållens elanvändning ökar. Det är viktigt att tänka på miljön och att inte använda mer el än vi behöver. I den här artikeln tipsar vi om hur du, med små medel, kan hålla nere elanvändningen, vilket är bra för både plånboken och miljön

Solkraft

När du använder dig av solkraft så tar du tillvara på solens resurser. Hur gör man då för att skaffa ett elavtal med solkraft som inte kostar skjortan?

Vad är kWh (kilowattimme)?

Förvirrad av olika energibegrepp? Lär dig precis vad som menas med kWh (kilowattimme) och hur detta påverkar din energiförbrukning.

Rörligt elpris

Vad är ett rörligt elpris och hur gör man för att teckna rätt elavtal med rörligt elpris? Låt TecknaEl hjälpa dig.

9/10 svenskar tror de vet vilket elområde de tillhör

Sverige är sedan 2011 indelat i fyra olika elområden. Dessa områden bestämmer vilket elpris du betalar. Men var går gränserna - och i vilket elområde bor du?