Prisgaranti

Prisgaranti

Alltid lägsta pris
14 dagars ångerrätt

14 dagars ångerrätt

Betala när du är nöjd
Kostnadsfritt

Kostnadsfritt

Jämför utan extra kostnad

Vad är kWh (kilowattimme)?

Om du någonsin har tagit en titt på olika elavtal så kommer du säkert ha stött på begreppet ”kWh”. Denna förkortning betyder ”kilowattimme” och används flitigt på elmarknaden. Men exakt vad är kWh (kilowattimme) och varför är det så viktigt att veta när man tecknar ett elavtal?

Watt, kilowatt och kilowattimme

Kilowattimmar används när man beskriver elförbrukning. Specifikt så används kilowattimmar när man talar om att mäta en energimängd som har förbrukats. På grund av detta så skiljer sig oftast antalet kilowattimmar som en bostad använder sig av åt, beroende på storleken av bostaden och hur energiintensiv användning av den du har.

 

I ditt hem så finns det en mängd olika vitvaror och maskiner som drar el. Förmodligen så står det något i stil med ”1000 W” på exempelvis din mikrovågsugn eller kaffebryggare. I detta fall så står W för watt, vilket är en allmänt accepterad enhet för att mäta effekt. Detta W, alltså watt, är vad ”W” i ”kWh” betyder. Det ”k” som finns i ”kWh” står för kilo, vilket betyder tusen - precis som i kilogram.

Hur många kWh?

Slutligen så står ”h” i kWh för timme. Om det då på din mikrovågsugn står 1000 W, och du använder denna på 1000 watt i 60 minuter så kommer du att förbruka en kilowattimme - eller 1000 Wh (wattimmar). På så vis kan du förstå hur många kWh du bör göra av med varje månad och år. Olika stora hus har ofta olika typer av förbrukning. En liten villa har oftast runt 10 000 kWh per år i genomsnittlig förbrukning.

 

En större villa å andra sidan har istället närmare 20 000 kWh i årsförbrukning. Lägenheter däremot har oftast en långt lägre förbrukning, oftast mellan 3000 kWh upp till 10 000 kWh per år. Förhoppningsvis så ger detta dig svar på frågan ”vad är kWh”. Att förstå kWh kan hjälpa dig att bättre förstå det timpris på el du har genom ditt elavtal.

Vad är kWh, Wh, mWh och gWh?

Det är dock viktigt att komma ihåg att det är skillnad på kWh och Wh. Det finns även ännu högre enheter för elkonsumtion. 1000 kWh är detsamma som 1 mWh - eller megawattimme. Vissa stora industrier eller elbolag kan ibland även tala om gWh, vilket betyder gigawattimme. En gigawattimme är alltså 1000 mWh, eller 1 000 000 kWh. Låter detta förvirrande? Det kan det nämligen vara även för de som arbetar inom elbranschen.

 

När det kommer till dina behov för hushållsel är det dock egentligen bara kWh du behöver känna till och hålla koll på. Du kan med fördel undersöka vår widget nedan, som ger dig en grov uppskattning av vad din elkostnad kan vara beroende på din årsförbrukning i kWh. Om du vet med dig att du betalar mer än detta varje år så kan det vara en god idé att jämföra och byta elavtal.

Vanliga frågor

Vad gör TecknaEl?

Varför ska man byta elavtal?

Varför ska jag byta elavtal med hjälp av TecknaEl?

Kan man lita på de elpriser TecknaEl presenterar?

Vilka elhandelsbolag finns representerade på TecknaEl?

Finns det några risker med att byta elhandelsavtal?

Mer om hur du kan spara energi

Spara på elen - Få ned kostnaden och tänk miljövänligt

Just nu är det många som jobbar hemifrån, detta resulterar i att hushållens elanvändning ökar. Det är viktigt att tänka på miljön och att inte använda mer el än vi behöver. I den här artikeln tipsar vi om hur du, med små medel, kan hålla nere elanvändningen, vilket är bra för både plånboken och miljön

Så mycket kostar det att ladda elbilen

Kostnaden för att ladda elbil varierar beroende på batteriets storlek, väderförhållanden samt var du laddar. Vi går igenom olika laddningsalternativ samt hur du går tillväga.

Grön el

Grön el är el som är snäll mot miljön. Det finns bland annat solkraft, vindkraft, vattenkraft och många fler - men grön el kan ibland vara något dyrare. Hitta ett elavtal med billig grön el genom TecknaEl.

Schysst elhandel

Vad innebär schysst elhandel, och vilka elavtal kan man lita på har schysst elhandel? TecknaEl går igenom och förklarar allt om schysst elhandel.

Spotpriser

När man talar om el så kan man ibland höra talas om spotpriser. Vad är egentligen spotpriser och vilken betydelse har dem för dig som konsument?

Spara energi i köket - för miljön och plånboken

Visste du att du kan spara energi bara genom att använda ett lock på grytan? Eller genom att värma upp vattnet med en vattenkokare istället för kastrull? Med våra enkla tips blir du energismart i köket! Genom att spara på energin är du snäll mot miljön och pengarna som blir över kan du istället lägga på annat!