Prisgaranti

Prisgaranti

Alltid lägsta pris
14 dagars ångerrätt

14 dagars ångerrätt

Betala när du är nöjd
Kostnadsfritt

Kostnadsfritt

Jämför utan extra kostnad

Flera faktorer som påverkar elpriset

Vad du får för elräkning beror på flera olika faktorer, såsom väder, valutor, tillgång och efterfrågan, vart du bor och vilket elavtal du tecknat. I den här artikeln går vi igenom flera faktorer som påverkar elpriset.

Tillgång och efterfrågan

När det finns mycket el och tillgången är stor går elpriset ned medan när det finns mindre el går elpriset upp. På vintern när vädret är kallt går efterfrågan upp och elpriset är därför ofta dyrare då än på sommaren. 

Väder och vind

Vad det är för väder påverkar elpriset i allra högsta grad. 

En blåsig sommar är en bra sommar - iaf om man vill ha en billig elräkning. Vindkraften i Sverige har ökat kraftigt de senaste åren och idag levererar den ca 12-15 procent av den el som vi använder i Sverige. 

Sverige är en av de nationer som producerar mest vattenkraft i världen. När det är ont om vatten blir elen dyrare så desto mer nederbörd desto billigare el. 

Var du bor påverkar elpriset

2011 delade svenska kraftnät in Sverige i fyra olika elområden. Se vilket område du tillhör genom tjänsten hittaid.se. Största delen av elen produceras i Sveriges norra delar där det också finns ett överskott på el. I Sveriges södra delar finns det ett underskott på el och elen behöver därför transporteras från norr till söder. 

Elpriserna beror på tillgång och efterfrågan och varierar därför mellan de fyra olika elområdena. Generellt är elen dyrare i söder där det är ett underskott på elproduktionen. 

Andra faktorer som påverkar elpriset

Utsläppsrätter, dvs kostnader för att släppa ut koldioxid och världsmarknadspriserna på olja, kol och naturgas påverkar också elpriset. Dessa energislag är konkurrenter och mindre miljövänliga alternativ till de förnybara energislagen. 

Jämför elavtal och påverka ditt elpris

Du kan vara med och påverka ditt elpris genom att aktivt välja den elhandlare och det elavtal som passar dig bäst. I sverige finns det 130 olika elbolag som tillsammans erbjuder över 6000 elavtal. Nu kan du snabbt och enkelt jämföra de olika elavtalen på tecknael.se