Prisgaranti

Prisgaranti

Alltid lägsta pris
14 dagars ångerrätt

14 dagars ångerrätt

Betala när du är nöjd
Kostnadsfritt

Kostnadsfritt

Jämför utan extra kostnad

Nätavtal

Ett av de begrepp som kan förvirra flest personer när det kommer till elmarknaden är ”nätavtal”. Trots att alla som har ett elavtal också har ett nätavtal så är det få som har bra koll på vad ett nätavtal är, och ännu färre som har ett bra nätavtal. TecknaEl går igenom hur ett nätavtal funkar och vad för nätavtal du borde skaffa.

Vad är ett nätavtal?

Varje gång man köper en ny bostad eller flyttar in så finns det ett existerande sk ”nätavtal” med det nätbolag som finns i området. De företag som har nätavtal kallas för ”nätbolag”, och till skillnad från de elbolag som förser konsumenter med sina elavtal så kan man inte välja bort sitt nätbolag. Detta innebär att man som konsument är ”fast” med det nätbolag vars område man råkar befinna sig i. Men hur kommer det sig då att man inte kan välja bort vilket nätbolag man har?

Nätavtal, nätbolag och nätavgift

Nätbolaget är det bolag som äger de olika ledningarna och elmätarna i ett särskilt område. Detta är anledningen till att man inte kan byta nätbolag. I så fall hade ett nytt nätbolag behövt komma och gräva ner nya kablar - vilket hade krävt enorma investeringar. När man betalar en nätavgift så betalar man alltså enkelt sagt för rätten att använda sig av kablarna. Nätbolaget ser det som så att de ska ha betalt för att elen ska kunna ledas hem till dig genom deras kablar, liksom betalt för att bekosta deras löpande underhåll av kablarna.

 

Den nätavgift du behöver betala varierar dessutom beroende på vilken kommun du befinner dig i. De olika nätbolaget har även olika nätavgifter. Nätavtalet är även speciellt eftersom den nätavgift du betalar är uppdelad i två olika delar. Först och främst så finns det den fasta delen, vilken består av ett abonnemangspris. Detta beräknas utifrån hur stor din huvudsäkring är, mätt i Ampere. Det finns även en rörlig del av ditt nätavtal, vilket är priset för överföringen av varje kWh som du förbrukar.

Kom ihåg att säga upp ditt nätavtal

Det finns dock ännu mer aspekter till ett nätavtal. Exempelvis så tillkommer det sedan även olika typer av statliga avgifter och skatter. I vissa fall kan dessutom nätbolaget lägga på en speciell avgift, för att tjäna pengar på elavtalet. Om du någonsin blir strömlös och ditt elbolag inte har några problem så kan det vara strul med ditt nätavtal och nätbolag. Det är dessutom din skyldighet att säga upp ditt nätavtal varje gång du flyttar eller säljer en fastighet. Eftersom du inte kan välja ditt nätavtal så blir det ännu viktigare att teckna ett bra elavtal, och att du jämför elbolag.

Vanliga frågor

Vad gör TecknaEl?

Varför ska man byta elavtal?

Varför ska jag byta elavtal med hjälp av TecknaEl?

Kan man lita på de elpriser TecknaEl presenterar?

Vilka elhandelsbolag finns representerade på TecknaEl?

Finns det några risker med att byta elhandelsavtal?

Mer om hur du kan spara energi

Spara energi i köket - för miljön och plånboken

Visste du att du kan spara energi bara genom att använda ett lock på grytan? Eller genom att värma upp vattnet med en vattenkokare istället för kastrull? Med våra enkla tips blir du energismart i köket! Genom att spara på energin är du snäll mot miljön och pengarna som blir över kan du istället lägga på annat!

Flera faktorer som påverkar elpriset

Vad du får för elräkning beror på flera olika faktorer, såsom väder, valutor, tillgång & efterfrågan, vart du bor och vilket elavtal du tecknat. I den här artikeln går vi igenom flera faktorer som påverkar elpriset.

Vindkraft

Vindkraft har använts i hundratals år. Förr i tiden så användes väderkvarnar, och idag så är det vindkraftverk. Elavtal med el från vindkraft behöver inte vara dyra - läst hur du hittar rätt!

Grön el

Grön el är el som är snäll mot miljön. Det finns bland annat solkraft, vindkraft, vattenkraft och många fler - men grön el kan ibland vara något dyrare. Hitta ett elavtal med billig grön el genom TecknaEl.

Fast elpris

Ett fast elpris är motsatsen till ett rörligt elpris. Men hur exakt fungerar ett fast elpris? Och varför finns det olika typer av elavtal med fast pris?

Rörligt elpris

Vad är ett rörligt elpris och hur gör man för att teckna rätt elavtal med rörligt elpris? Låt TecknaEl hjälpa dig.