Prisgaranti

Prisgaranti

Alltid lägsta pris
14 dagars ångerrätt

14 dagars ångerrätt

Betala när du är nöjd
Kostnadsfritt

Kostnadsfritt

Jämför utan extra kostnad

9/10 svenskar tror de vet vilket elområde de tillhör

Den 1 november 2011 så delades Sverige in i fyra olika elområden. Beslutet att dela in Sverige i dessa elområden grundades i en vilja att styra tillgången och efterfrågan på elektricitet i Sverige. Detta har dock inneburit att många svenskar har delats in i ett elområde som de förmodligen inte känner till. Läs vidare för en full förklaring till de svenska elområdena och vad de innebär.

Nio av tio tror sig veta sig elområde

Konsumentundersökningar har visat att nio av tio svenskar säger sig veta vilket elområde de tillhör. Även om 87% av svenskar vet att det finns fyra olika elområden i landet så är det svårare att faktiskt placera vart man själv befinner sig - speciellt då gränserna mellan de olika elområdena kan tyckas godtyckligt uppritade. Testa dig själv, var är exempelvis elområde 1 - området runt Stockholm, i södra Sverige eller i norra Sverige och var någonstans går gränsen till elområde 2? Även om man har en vag aning om hur allt detta fungerar så behöver man inte skämmas om man inte vet de exakta detaljerna.

Vilket elområde tillhör du?

Som tur är har TecknaEl utvecklat ett smidigt verktyg för att ta reda på vilket elområde man befinner sig i. Detta är dock inte allt - samma verktyg låter även konsumenter att ta reda på exempelvis nätområde, nätnamn och nätägare. Kort sagt så innebär denna widget att du inte behöver bli förvirrad när du behöver skilja på exempelvis anläggnings- ID, nät-ID, områdes-ID, ediel-ID, elnätsområde, nätbolag, elområde, nätområde eller beteckningen för dig nätägare.

Hur kommer det sig då att det svenska elnätet har delats upp i fyra olika elområden? Det finns många underliggande anledningar, men den förmodligen viktigaste är att det finns en obalans i det svenska elnätet. Mer specifikt så produceras mycket av den svenska elen från vattenkraft i norra Sverige. Å andra sidan så konsumeras majoriteten av elen i Sverige i landets södra delar, där merparten av landets befolkning och industri återfinns. Det är därför en svår uppgift att uppnå jämvikt på den svenska elmarknaden, eftersom stora mängder el behöver transporteras långa sträckor, från norra Sverige till landets södra delar.

Elområden skapar mer el i söder och billigare el i norr

Landets fyra elområden är menade att råda bot på detta. Genom att elen blir något billigare i norra Sverige och något dyrare i södra Sverige så uppmuntras energiintensiva industrier att etablera sig i landets norra delar, Samtidigt så får energiproducenter ett incitament för att etablera sig i södra Sverige, och genomföra välbehövliga uppgraderingar av elnätet där det används som mest. Vilket elnät man tillhör kan därför påverka vilket elpris man betalar eller får på elräkningen. Trots detta så säger 70% av svenskar att de saknar insyn i hur deras elpris sätts. Det korta svaret är att vilket elområde man tillhör till viss del bestämmer vilket elpris man betalar. Ta därför en titt för att undersöka vilket elområde du tillhör redan idag!

Vanliga frågor

Vad gör TecknaEl?

Varför ska man byta elavtal?

Varför ska jag byta elavtal med hjälp av TecknaEl?

Kan man lita på de elpriser TecknaEl presenterar?

Vilka elhandelsbolag finns representerade på TecknaEl?

Finns det några risker med att byta elhandelsavtal?

Mer om hur du kan spara energi

Spara energi i köket - för miljön och plånboken

Visste du att du kan spara energi bara genom att använda ett lock på grytan? Eller genom att värma upp vattnet med en vattenkokare istället för kastrull? Med våra enkla tips blir du energismart i köket! Genom att spara på energin är du snäll mot miljön och pengarna som blir över kan du istället lägga på annat!

Spara energi i badrummet

Spara pengar och var snäll mot miljön! Vi ger dig tipsen om hur du sparar energi i badrummet.

Så mycket kostar det att ladda elbilen

Kostnaden för att ladda elbil varierar beroende på batteriets storlek, väderförhållanden samt var du laddar. Vi går igenom olika laddningsalternativ samt hur du går tillväga.

Schysst elhandel

Vad innebär schysst elhandel, och vilka elavtal kan man lita på har schysst elhandel? TecknaEl går igenom och förklarar allt om schysst elhandel.

Flera faktorer som påverkar elpriset

Vad du får för elräkning beror på flera olika faktorer, såsom väder, valutor, tillgång & efterfrågan, vart du bor och vilket elavtal du tecknat. I den här artikeln går vi igenom flera faktorer som påverkar elpriset.

Grön el

Grön el är el som är snäll mot miljön. Det finns bland annat solkraft, vindkraft, vattenkraft och många fler - men grön el kan ibland vara något dyrare. Hitta ett elavtal med billig grön el genom TecknaEl.