Prisgaranti

Prisgaranti

Alltid lägsta pris
14 dagars ångerrätt

14 dagars ångerrätt

Betala när du är nöjd
Kostnadsfritt

Kostnadsfritt

Jämför utan extra kostnad

Spotpriser

Inom elbranschen finns det många olika begrepp som kan vara förvirrande. Ett som man dock ofta stöter på är “spotpriser”. Men vad är då ett spotpris? Och varför skiljer sig spotpriser på el från de elpriser som du som konsument betalar? Häng med - så reder TecknaEl ut spotpris på el och förklarar vad det innebär.

Vad är spotpris?

Ett spotpris är, enkelt sagt, det pris som sätts på el och styr de svenska elpriserna. Detta pris skiljer sig från dag till dag, och trots att det påverkar det svenska elpriset så är det inte detsamma som konsumenters elpris. Istället så kan spotpriset jämföras med ett riktpris. Men det räcker inte att svara på enbart “vad är spotpris”, utan man behöver även förstå hur priset sätts. Först och främst så bestäms spotpriset av tillgång och efterfrågan på el. Detta gör att priset stiger när efterfrågan är hög, och sjunker när efterfrågan är låg. 

Vem sätter spotpris?

I Sverige så sätts spotpris av NordPool. NordPool är namnet på den nordiska elbörsen, som möjliggör att de nordiska länderna kan köpa och sälja el över gränserna. Kort sagt innebär detta att exempelvis ett svenskt överskott av el kan hjälpa till att täcka upp för ett norskt underskott. Därigenom så kan det bli jämvikt på marknaden, och ett överskott av el i förslagsvis Sverige går därför inte “till spillo”. När elhandelsbolag sätter sina priser så är det dock inte spotpris som de använder sig av. 

Elpris för konsumenter sätts istället med hjälp av förbrukning per timme, där det tillkommer exempelvis moms, elcertifikat och energiskatt. När elhandelsbolagen sedan presenterar sina priser så är det ofta ett så kallat “rakt genomsnitt” de använder sig av. Då delas summan för alla de olika timpriserna och förbrukningen med antal timmar per månad. I andra fall så kan det vara volymvägda spotpriser som avgör. I så fall kan exempelvis temperaturen och vädret påverka det slutliga spotpriset. Säg att det är kallare än normalt under ett par timmar - då kommer även det slutliga priset att påverkas.

Hur köper jag spotpris?

Som konsument kan du i regel aldrig köpa ett rent spotpris. Spotpriset sätts timme för timme, och sätts dessutom en dag i förväg. Även om man inte kan köpa ett direkt spotpris så kan dock man dra fördel av när spotpriset är lågt. Då spotpriset är ett dagligt pris så påverkar detta mest korta avtal. Med ett rörligt pris, eller ett kort avtal med fastpris, så kan ett lågt spotpris göra störst skillnad. Du bör dock se till att du jämför elpriser för att hitta det rörliga pris som är allra lägst. Kom ihåg att kolla upp din förbrukning i kWh för att förstå hur många kWh du gör av med varje år - så att du kan se precis hur mycket du kan spara varje år på att byta elavtal.

Vanliga frågor

Vad gör TecknaEl?

Varför ska man byta elavtal?

Varför ska jag byta elavtal med hjälp av TecknaEl?

Kan man lita på de elpriser TecknaEl presenterar?

Vilka elhandelsbolag finns representerade på TecknaEl?

Finns det några risker med att byta elhandelsavtal?

Mer om hur du kan spara energi

Så mycket kostar det att ladda elbilen

Kostnaden för att ladda elbil varierar beroende på batteriets storlek, väderförhållanden samt var du laddar. Vi går igenom olika laddningsalternativ samt hur du går tillväga.

Spara energi i badrummet

Spara pengar och var snäll mot miljön! Vi ger dig tipsen om hur du sparar energi i badrummet.

Fast elpris

Ett fast elpris är motsatsen till ett rörligt elpris. Men hur exakt fungerar ett fast elpris? Och varför finns det olika typer av elavtal med fast pris?

Spara på elen - Få ned kostnaden och tänk miljövänligt

Just nu är det många som jobbar hemifrån, detta resulterar i att hushållens elanvändning ökar. Det är viktigt att tänka på miljön och att inte använda mer el än vi behöver. I den här artikeln tipsar vi om hur du, med små medel, kan hålla nere elanvändningen, vilket är bra för både plånboken och miljön

Vattenkraft

Sverige är ett av de länder som producerar och använder sig av vattenkraft mest i hela världen, nästan hälften av vår el kommer från vattenkraften. Vattenkraften orsakar nästan inga utsläpp från klimatgaser.

Billig el

Att lyckas hitta ett elavtal med riktigt billig el är lättare sagt än gjort. Men om du jämför olika elavtal och känner till alla kostnader blir det lätt som en plätt.