Prisgaranti

Prisgaranti

Alltid lägsta pris
14 dagars ångerrätt

14 dagars ångerrätt

Betala när du är nöjd
Kostnadsfritt

Kostnadsfritt

Jämför utan extra kostnad

Spara energi i köket - för miljön och plånboken

Visste du att du kan spara energi bara genom att använda ett lock på grytan? Eller genom att värma upp vattnet med en vattenkokare istället för kastrull? Med våra enkla tips blir du energismart i köket! Genom att spara på energin är du snäll mot miljön och pengarna som blir över kan du istället lägga på annat!

Spara energi hemma - lägg pengarna på annat

All energi som vi använder hemma i köket har producerats någonstans med miljöpåverkan som följd. Genom att med enkla medler spara på energin hemma så sparar vi också på miljön.

Förbrukning av energi kostar dessutom pengar. Att slösa energi kostar onödiga pengar - som du istället hade kunnat lägga på annat. Ibland är det enklare än vad man tror att spara på energin!

Spara energi - tips

Att spara energi i köket behöver inte vara svårt! Det gäller bara att veta hur man ska göra. Vi ger dig tipsen så att du kan börja spara mer energi hemma.

Spara energi vid matlagning

Att spara energi vid matlagning behöver inte vara särskilt svårt. Se till att dina kastruller har en jämn botten och inte är buckliga, spisplattorna fungerar nämligen energismartast med kastruller med jämn botten och som passar till plattans storlek.

Om spisplattan är större än kastrullen kan energiförbrukningen öka med hela 20 procent! 

Att använda lock är också ett mycket enkelt och effektivt knep. Vattnet kokar fortare och plattan behöver inte vara igång lika länge. Genom att använda lock sparar du 30 procent energi, jämfört med om du inte använder lock. 

Använd gärna en vattenkokare för att koka upp vattnet. En spisplatta använder upp till tre gånger så mycket el än vad en vattenkokare gör!

Spara energi kyl och frys

Kyl och frys är igång dagligen, året runt. Faktum är att hela 30% av hushållselen utgörs av kylen och frysen! Hur gamla är dina vitvaror? Det finns nya kylskåp som är mycket energisnåla. Om du har en gammal kyl och frys kan det löna sig att köpa nytt.

Ett annat tips för att spara energi är att se till så att kylskåpet har en luftspringa på ca. 5-10 cm mellan kylskåpets övre del och under taket. Kylskåp utan luftspringa förbrukar 2-3 gånger mer energi än kylskåp med luftspringa.

Ställ in rätt temperatur på din frys och kyl. Det är ingen ide’ att ha för kallt. Frysen ska vara ca. -18 grader och kylen +5. För varje grad kyla ökar energiförbrukningen med hela 5-10 procent. 

Diskning

Diskar du för hand eller använder du diskmaskin? Om du handdiskar så tänk på att att använda en diskpropp. Att diska under rinnande vatten slösar otroligt mycket på vatten, faktum är att en kvarts rinnande ur kranen motsvarar hela 75 liter! 

Om du har diskmaskin så tänk på att en full diskmaskin gör av med i princip lika mycket energi som en halvtom diskmaskin. Tänk därför på att alltid fylla maskinen. På nyare diskmaskiner finns det ofta ECO-program som är mer skonsamma mot miljön, använd gärna dessa program. Blötlägg gärna också disken innan du lägger in den i diskmaskinen, på så sätt får du bort matrester lättare. 

Vanliga frågor

Vad gör TecknaEl?

Varför ska man byta elavtal?

Varför ska jag byta elavtal med hjälp av TecknaEl?

Kan man lita på de elpriser TecknaEl presenterar?

Vilka elhandelsbolag finns representerade på TecknaEl?

Finns det några risker med att byta elhandelsavtal?

Mer om hur du kan spara energi

Så mycket kostar det att ladda elbilen

Kostnaden för att ladda elbil varierar beroende på batteriets storlek, väderförhållanden samt var du laddar. Vi går igenom olika laddningsalternativ samt hur du går tillväga.

Spara på elen - Få ned kostnaden och tänk miljövänligt

Just nu är det många som jobbar hemifrån, detta resulterar i att hushållens elanvändning ökar. Det är viktigt att tänka på miljön och att inte använda mer el än vi behöver. I den här artikeln tipsar vi om hur du, med små medel, kan hålla nere elanvändningen, vilket är bra för både plånboken och miljön

9/10 svenskar tror de vet vilket elområde de tillhör

Sverige är sedan 2011 indelat i fyra olika elområden. Dessa områden bestämmer vilket elpris du betalar. Men var går gränserna - och i vilket elområde bor du?

Spara energi i badrummet

Spara pengar och var snäll mot miljön! Vi ger dig tipsen om hur du sparar energi i badrummet.

Nätavtal

Vad är egentligen ett nätavtal, och hur påverkar ett nätavtal kostnaden för ditt elavtal? Ta reda på mer om nätavtal här!

Solkraft

När du använder dig av solkraft så tar du tillvara på solens resurser. Hur gör man då för att skaffa ett elavtal med solkraft som inte kostar skjortan?