Prisgaranti

Prisgaranti

Alltid lägsta pris
14 dagars ångerrätt

14 dagars ångerrätt

Betala när du är nöjd
Kostnadsfritt

Kostnadsfritt

Jämför utan extra kostnad

Solkraft

Att använda sig av solkraft som energikälla innebär att du kan vara säker på att du får miljövänlig el. Hur går man då till väga för att teckna ett elavtal med solkraft? Och går det ens att använda sig av solkraft i Sverige? Läs vidare för en full genomgång av solkraft!

Vad är solkraft?

Solkraft är, kort sagt, energi som har genererats från solenergi och som säljs till dig genom ett elbolag. Detta är snarlikt, men inte exakt samma som ”solel”. Solel, å andra sidan är den el som genereras av en producent som installerar solceller. Om man inte vill eller kan installera solceller på exempelvis taket så är solkraft det bästa sättet att garantera att man har åtkomst till miljövänlig energi. Flera olika svenska elbolag erbjuder redan idag elavtal baserade på solkraft. På så vis kan man känna sig säker på att man använder sig av grön el i sitt hushåll.

Hur fungerar solkraft?

Exakt hur solkraften genereras skiljer sig åt mellan olika elbolag. Det finns visserligen svensk solkraftsproduktion, som en del företag köper in. Dock så har efterfrågan på solkraft ökat på sistone - vilket innebär att en del elbolag istället köper in solkraft från de södra delarna av Europa. En av fördelarna med att ha ett elavtal med solkraft är att produktionen av solkraften inte behöver ske vid samma tillfälle som den konsumeras. En del elbolag gör därför så att de under ett kalenderår, oftast under sommaren, ser till att köpa in eller producera nog med solkraft för att täcka sina kunders årsbehov. På så vis genereras det nog med grön el för att täcka kunders årsbehov - även med en kall och mörk vinter.

Solenergi är miljövänligt!

Att fånga upp energi från solen är en utmärkt källa till förnybar energi. Att använda sig av energi från solkraft innebär att källan till elen inte aktivt tar slut som ett resultat. Dessutom så innebär solkraft att man inte behöver släppa ut koldioxid som ett resultat av energiproduktionen. På så vis är det tydligt att solkraft är bättre för miljön än elektricitet som genereras från icke-förnybara källor. Det ska dock hållas i åtanke att solkraft också kan vara relativt ”smutsig” - exempelvis om produktionen av solceller drivs av kolkraft. Däremot så kan solceller, till skillnad från fossila energi ”tjäna in” denna smutsiga produktion.

Vanliga frågor

Vad gör TecknaEl?

Varför ska man byta elavtal?

Varför ska jag byta elavtal med hjälp av TecknaEl?

Kan man lita på de elpriser TecknaEl presenterar?

Vilka elhandelsbolag finns representerade på TecknaEl?

Finns det några risker med att byta elhandelsavtal?

Mer om hur du kan spara energi

Rörligt elpris

Vad är ett rörligt elpris och hur gör man för att teckna rätt elavtal med rörligt elpris? Låt TecknaEl hjälpa dig.

Vindkraft

Vindkraft har använts i hundratals år. Förr i tiden så användes väderkvarnar, och idag så är det vindkraftverk. Elavtal med el från vindkraft behöver inte vara dyra - läst hur du hittar rätt!

Vattenkraft

Sverige är ett av de länder som producerar och använder sig av vattenkraft mest i hela världen, nästan hälften av vår el kommer från vattenkraften. Vattenkraften orsakar nästan inga utsläpp från klimatgaser.

Grön el

Grön el är el som är snäll mot miljön. Det finns bland annat solkraft, vindkraft, vattenkraft och många fler - men grön el kan ibland vara något dyrare. Hitta ett elavtal med billig grön el genom TecknaEl.

Schysst elhandel

Vad innebär schysst elhandel, och vilka elavtal kan man lita på har schysst elhandel? TecknaEl går igenom och förklarar allt om schysst elhandel.

Nätavtal

Vad är egentligen ett nätavtal, och hur påverkar ett nätavtal kostnaden för ditt elavtal? Ta reda på mer om nätavtal här!