Prisgaranti

Prisgaranti

Alltid lägsta pris
14 dagars ångerrätt

14 dagars ångerrätt

Betala när du är nöjd
Kostnadsfritt

Kostnadsfritt

Jämför utan extra kostnad

Vindkraft

Talar man om förnyelsebar energi så landar ofta samtalet i vindkraft. Vindkraftens vara eller inte vara är något som engagerar många runtom i Sverige. Vare sig man tycker att vindkraften borde byggas ut eller om man irriterar sig på vindsnurrorna så är faktum att vindkraften idag bidrar en avsevärd del av Sveriges totala energiförbrukning. Men vad exakt innebär vindkraft, och hur kan du se till att få ett billigt elavtal med vindkraft?

Vad är vindkraftsel?

De som protesterar mot vindkraftverk och att detta ”nya påhitt” förstör utsikten glömmer ofta av att vindkraft är ett gammalt koncept. Förr i tiden så var Sverige full av väderkvarnar, och för runt hundra år sedan så fanns det över 2000 väderkvarnar bara på Öland. Detta har de allra flesta glömt av idag, men visar tydligt att vindkraften inte är något modernt påfund. Hur kommer det sig då att människan har vänt sig till vindkraften under århundraden?

Vindkraft är förnyelsebar

Svaret är att vindkraften är speciellt lockande då den är förnybar. Därigenom kan man relativt lätt ta del av den enorma kraften som finns i vinden, och man behöver då varken ägna sig åt förbränning av fossila bränslen eller förlita sig på handkraft. Det är inte bara i Sverige som vindkraften har varit under kraftig utbyggnad under de senaste åren. Global så prognostiseras vindkraften utgöra runt 600 GW (gigawatt) av den globala elproduktionen. I Sverige så finns det idag cirka 3500 vindkraftverk.

Hur mycket el ger vindkraften?

Vindkraftverk brukar vanligen förläggas till kuster eller slätter där det blåser kraftigt och ofta. Ibland så byggs vindkraftverk dessutom ute till havs, där det visserligen blåser mer - men där det samtidigt är krångligare och dyrare att anlägga och underhålla sk vindkraftsparker. I Sverige så genererar vindkraften runt 15% av all el. Detta är en hög siffra globalt sett, men Sverige ligger fortfarande långt bakom en av våra grannar. I Danmark så kommer mer än fyrtio procent av elproduktionen från vindkraft, vilket är ett världsrekord.

 

Om du känner att du vill stötta utbyggnaden av vindkraften, eller bara att du inte vill bidra till miljöförstörande förbränning av fossilbränslen, så kan du teckna ett elavtal med vindkraft. Många tror att elavtal med vindkraft är speciellt dyra - vilket är ett missförstånd. Det behöver inte vara dyrare bara för att man tecknar ett elavtal med vindkraft, så länge man tecknar ett bra elavtal. Du bör därför jämförda elavtal med vindkraft för att hitta bäst deal för just dig, med en oberoende jämförelsetjänst som TecknaEl. Teckna ett elavtal med vindkraft redan idag!

Vanliga frågor

Vad gör TecknaEl?

Varför ska man byta elavtal?

Varför ska jag byta elavtal med hjälp av TecknaEl?

Kan man lita på de elpriser TecknaEl presenterar?

Vilka elhandelsbolag finns representerade på TecknaEl?

Finns det några risker med att byta elhandelsavtal?

Mer om hur du kan spara energi

Vattenkraft

Sverige är ett av de länder som producerar och använder sig av vattenkraft mest i hela världen, nästan hälften av vår el kommer från vattenkraften. Vattenkraften orsakar nästan inga utsläpp från klimatgaser.

Grön el

Grön el är el som är snäll mot miljön. Det finns bland annat solkraft, vindkraft, vattenkraft och många fler - men grön el kan ibland vara något dyrare. Hitta ett elavtal med billig grön el genom TecknaEl.

Solkraft

När du använder dig av solkraft så tar du tillvara på solens resurser. Hur gör man då för att skaffa ett elavtal med solkraft som inte kostar skjortan?

Spara på elen - Få ned kostnaden och tänk miljövänligt

Just nu är det många som jobbar hemifrån, detta resulterar i att hushållens elanvändning ökar. Det är viktigt att tänka på miljön och att inte använda mer el än vi behöver. I den här artikeln tipsar vi om hur du, med små medel, kan hålla nere elanvändningen, vilket är bra för både plånboken och miljön

Nätavtal

Vad är egentligen ett nätavtal, och hur påverkar ett nätavtal kostnaden för ditt elavtal? Ta reda på mer om nätavtal här!

9/10 svenskar tror de vet vilket elområde de tillhör

Sverige är sedan 2011 indelat i fyra olika elområden. Dessa områden bestämmer vilket elpris du betalar. Men var går gränserna - och i vilket elområde bor du?