Prisgaranti

Prisgaranti

Alltid lägsta pris
14 dagars ångerrätt

14 dagars ångerrätt

Betala när du är nöjd
Kostnadsfritt

Kostnadsfritt

Jämför utan extra kostnad

Vindkraft

Talar man om förnyelsebar energi så landar ofta samtalet i vindkraft. Vindkraftens vara eller inte vara är något som engagerar många runtom i Sverige. Vare sig man tycker att vindkraften borde byggas ut eller om man irriterar sig på vindsnurrorna så är faktum att vindkraften idag bidrar en avsevärd del av Sveriges totala energiförbrukning. Men vad exakt innebär vindkraft, och hur kan du se till att få ett billigt elavtal med vindkraft?

Vad är vindkraftsel?

De som protesterar mot vindkraftverk och att detta ”nya påhitt” förstör utsikten glömmer ofta av att vindkraft är ett gammalt koncept. Förr i tiden så var Sverige full av väderkvarnar, och för runt hundra år sedan så fanns det över 2000 väderkvarnar bara på Öland. Detta har de allra flesta glömt av idag, men visar tydligt att vindkraften inte är något modernt påfund. Hur kommer det sig då att människan har vänt sig till vindkraften under århundraden?

Vindkraft är förnyelsebar

Svaret är att vindkraften är speciellt lockande då den är förnybar. Därigenom kan man relativt lätt ta del av den enorma kraften som finns i vinden, och man behöver då varken ägna sig åt förbränning av fossila bränslen eller förlita sig på handkraft. Det är inte bara i Sverige som vindkraften har varit under kraftig utbyggnad under de senaste åren. Global så prognostiseras vindkraften utgöra runt 600 GW (gigawatt) av den globala elproduktionen. I Sverige så finns det idag cirka 3500 vindkraftverk.

Hur mycket el ger vindkraften?

Vindkraftverk brukar vanligen förläggas till kuster eller slätter där det blåser kraftigt och ofta. Ibland så byggs vindkraftverk dessutom ute till havs, där det visserligen blåser mer - men där det samtidigt är krångligare och dyrare att anlägga och underhålla sk vindkraftsparker. I Sverige så genererar vindkraften runt 15% av all el. Detta är en hög siffra globalt sett, men Sverige ligger fortfarande långt bakom en av våra grannar. I Danmark så kommer mer än fyrtio procent av elproduktionen från vindkraft, vilket är ett världsrekord.

 

Om du känner att du vill stötta utbyggnaden av vindkraften, eller bara att du inte vill bidra till miljöförstörande förbränning av fossilbränslen, så kan du teckna ett elavtal med vindkraft. Många tror att elavtal med vindkraft är speciellt dyra - vilket är ett missförstånd. Det behöver inte vara dyrare bara för att man tecknar ett elavtal med vindkraft, så länge man tecknar ett bra elavtal. Du bör därför jämförda elavtal med vindkraft för att hitta bäst deal för just dig, med en oberoende jämförelsetjänst som TecknaEl. Teckna ett elavtal med vindkraft redan idag!

Vanliga frågor

Vad gör TecknaEl?

Varför ska man byta elavtal?

Varför ska jag byta elavtal med hjälp av TecknaEl?

Kan man lita på de elpriser TecknaEl presenterar?

Vilka elhandelsbolag finns representerade på TecknaEl?

Finns det några risker med att byta elhandelsavtal?

Mer om hur du kan spara energi

Spotpriser

När man talar om el så kan man ibland höra talas om spotpriser. Vad är egentligen spotpriser och vilken betydelse har dem för dig som konsument?

Flera faktorer som påverkar elpriset

Vad du får för elräkning beror på flera olika faktorer, såsom väder, valutor, tillgång & efterfrågan, vart du bor och vilket elavtal du tecknat. I den här artikeln går vi igenom flera faktorer som påverkar elpriset.

9/10 svenskar tror de vet vilket elområde de tillhör

Sverige är sedan 2011 indelat i fyra olika elområden. Dessa områden bestämmer vilket elpris du betalar. Men var går gränserna - och i vilket elområde bor du?

Fast elpris

Ett fast elpris är motsatsen till ett rörligt elpris. Men hur exakt fungerar ett fast elpris? Och varför finns det olika typer av elavtal med fast pris?

Billig el

Att lyckas hitta ett elavtal med riktigt billig el är lättare sagt än gjort. Men om du jämför olika elavtal och känner till alla kostnader blir det lätt som en plätt.

Vad är kWh (kilowattimme)?

Förvirrad av olika energibegrepp? Lär dig precis vad som menas med kWh (kilowattimme) och hur detta påverkar din energiförbrukning.