Prisgaranti

Prisgaranti

Alltid lägsta pris
14 dagars ångerrätt

14 dagars ångerrätt

Betala när du är nöjd
Kostnadsfritt

Kostnadsfritt

Jämför utan extra kostnad

Hur många kWh per år?

När man ska teckna elavtal så räcker det inte bara att ha god koll på vad kWh är för något. Man behöver dessutom se till att veta hur många kWh per år man gör av med i sitt hushåll. Detta kan dock vara lättare sagt än gjort. I ett modernt hem så finns det en mängd olika vitvaror och hushållsmaskiner som drar mer el än du kan tänka dig. Vi på TecknaEl hjälper dig att reda ut hur många kWh exempelvis en modern diskmaskin, dammsugare, kaffekokare eller hårtork drar.

Normal elförbrukning och normala elkostnader

För att ta reda på hur många kWh (kilowattimmar) per år man gör av med så bör man först ta en titt på normal elförbrukning för olika typer av hus. En genomsnittlig villa har en årsförbrukning på runt 20 000 kWh. En liten lägenhet, å andra sidan, kan ha en kWh-förbrukning på så lite som 3000 kWh. Det blir därför tydligt att storleken på hemmet och de behov man har påverkar elkostnaden rejält.

Exempelvis så kan en barnfamilj komma att ha en avsevärt mycket högre elförbrukning - då fler tvätt- och diskmaskiner behöver köras, det behöver lagas mer mat, fler lampor, fler som duschar och fler rum att värma upp. Därför är det svårt att säga att det finns någon enstaka “snittförbrukning” - detta beror nämligen helt på din boendesituation och krav.

Förstå hur många kWh per år du gör av med

I ett modernt svenskt hem så har du förmodligen fler enheter som drar ström än du kan räkna upp. Dessutom så drar dessa i regel mer el desto äldre de är. Vitvaror och annan elektronik blir oftast mer energisnåla med tiden. Därigenom så kan du förvänta dig en lägre energiförbrukning med moderna varor. Samtidigt så blir det även så att gamla apparater, såsom en gammal dammsugare, dator eller TV i många fall drar mer el än deras moderna motsvarigheter. 

Exempelvis så kan ett modernt, energisnålt kylskåp förbruka runt 100 kWh per år. Om man jämför med en äldre frys så kan denna istället förbruka upp till 900 kWh varje år. Detta illustrerar vilken skillnad det kan göra för elförbrukningen att ha nya vitvaror istället för gamla. Om du exempelvis har en gammal kyl kan det vara värt att räkna på hur mycket denna kostar i elräkning varje år. Det kan eventuellt vara så att du faktiskt sparar pengar på att istället köpa en helt ny frys.

Vad drar mest ström i hemmet?

En av de allra mest el-intensiva apparaterna i ditt hem är en varmluftsugn. Denna kan ha en effekt på runt 3 000 W, vilket snabbt kan bli mycket el och dyrt om du brukar tillaga mat i ugn. En annan av de stora energibovarna är dammsugaren, som brukar ha en effekt på mellan 800 och 1600 W. Därtill så kan en bastu få elförbrukning för ett hem att skjuta i höjden. Rättare sagt så kan en bastu ha effekt på mellan 4000 W och 6000 W. Samtidigt kan exempelvis ett torkskåp ha en effekt på 2000 W och en torktumlare ha mellan 2000 W och 2500 W i effekt. Summa summarum är att det finns många olika apparater i ett hem som kan höja elförbrukningen.

Vanliga frågor

Vad gör TecknaEl?

Varför ska man byta elavtal?

Varför ska jag byta elavtal med hjälp av TecknaEl?

Kan man lita på de elpriser TecknaEl presenterar?

Vilka elhandelsbolag finns representerade på TecknaEl?

Finns det några risker med att byta elhandelsavtal?

Mer om hur du kan spara energi

Billig el

Att lyckas hitta ett elavtal med riktigt billig el är lättare sagt än gjort. Men om du jämför olika elavtal och känner till alla kostnader blir det lätt som en plätt.

Spara energi i köket - för miljön och plånboken

Visste du att du kan spara energi bara genom att använda ett lock på grytan? Eller genom att värma upp vattnet med en vattenkokare istället för kastrull? Med våra enkla tips blir du energismart i köket! Genom att spara på energin är du snäll mot miljön och pengarna som blir över kan du istället lägga på annat!

Rörligt elpris

Vad är ett rörligt elpris och hur gör man för att teckna rätt elavtal med rörligt elpris? Låt TecknaEl hjälpa dig.

Spotpriser

När man talar om el så kan man ibland höra talas om spotpriser. Vad är egentligen spotpriser och vilken betydelse har dem för dig som konsument?

Vattenkraft

Sverige är ett av de länder som producerar och använder sig av vattenkraft mest i hela världen, nästan hälften av vår el kommer från vattenkraften. Vattenkraften orsakar nästan inga utsläpp från klimatgaser.

Fast elpris

Ett fast elpris är motsatsen till ett rörligt elpris. Men hur exakt fungerar ett fast elpris? Och varför finns det olika typer av elavtal med fast pris?