Elbyte med prisgaranti

Elbyte med prisgaranti

Jämför och byt gratis

Jämför och byt gratis

14 dagars ångerrätt

14 dagars ångerrätt

Hur många kWh per år?

När man ska teckna elavtal så räcker det inte bara att ha god koll på vad kWh är för något. Man behöver dessutom se till att veta hur många kWh per år man gör av med i sitt hushåll. Detta kan dock vara lättare sagt än gjort. I ett modernt hem så finns det en mängd olika vitvaror och hushållsmaskiner som drar mer el än du kan tänka dig. Vi på TecknaEl hjälper dig att reda ut hur många kWh exempelvis en modern diskmaskin, dammsugare, kaffekokare eller hårtork drar.

Normal elförbrukning och normala elkostnader

För att ta reda på hur många kWh (kilowattimmar) per år man gör av med så bör man först ta en titt på normal elförbrukning för olika typer av hus. En genomsnittlig villa har en årsförbrukning på runt 20 000 kWh. En liten lägenhet, å andra sidan, kan ha en kWh-förbrukning på så lite som 3000 kWh. Det blir därför tydligt att storleken på hemmet och de behov man har påverkar elkostnaden rejält.

Exempelvis så kan en barnfamilj komma att ha en avsevärt mycket högre elförbrukning - då fler tvätt- och diskmaskiner behöver köras, det behöver lagas mer mat, fler lampor, fler som duschar och fler rum att värma upp. Därför är det svårt att säga att det finns någon enstaka “snittförbrukning” - detta beror nämligen helt på din boendesituation och krav.

Förstå hur många kWh per år du gör av med

I ett modernt svenskt hem så har du förmodligen fler enheter som drar ström än du kan räkna upp. Dessutom så drar dessa i regel mer el desto äldre de är. Vitvaror och annan elektronik blir oftast mer energisnåla med tiden. Därigenom så kan du förvänta dig en lägre energiförbrukning med moderna varor. Samtidigt så blir det även så att gamla apparater, såsom en gammal dammsugare, dator eller TV i många fall drar mer el än deras moderna motsvarigheter. 

Exempelvis så kan ett modernt, energisnålt kylskåp förbruka runt 100 kWh per år. Om man jämför med en äldre frys så kan denna istället förbruka upp till 900 kWh varje år. Detta illustrerar vilken skillnad det kan göra för elförbrukningen att ha nya vitvaror istället för gamla. Om du exempelvis har en gammal kyl kan det vara värt att räkna på hur mycket denna kostar i elräkning varje år. Det kan eventuellt vara så att du faktiskt sparar pengar på att istället köpa en helt ny frys.

Vad drar mest ström i hemmet?

En av de allra mest el-intensiva apparaterna i ditt hem är en varmluftsugn. Denna kan ha en effekt på runt 3 000 W, vilket snabbt kan bli mycket el och dyrt om du brukar tillaga mat i ugn. En annan av de stora energibovarna är dammsugaren, som brukar ha en effekt på mellan 800 och 1600 W. Därtill så kan en bastu få elförbrukning för ett hem att skjuta i höjden. Rättare sagt så kan en bastu ha effekt på mellan 4000 W och 6000 W. Samtidigt kan exempelvis ett torkskåp ha en effekt på 2000 W och en torktumlare ha mellan 2000 W och 2500 W i effekt. Summa summarum är att det finns många olika apparater i ett hem som kan höja elförbrukningen.