Prisgaranti

Prisgaranti

Alltid lägsta pris
14 dagars ångerrätt

14 dagars ångerrätt

Betala när du är nöjd
Kostnadsfritt

Kostnadsfritt

Jämför utan extra kostnad

Rörligt elpris

Den som tecknar elavtal har säkerligen stött på sk “rörligt elpris”. Detta är den vanligaste typen av elpris, tillsammans med fast pris. Ett rörligt elpris följer, precis som namnet antyder, elbörsen NordPools utveckling - och fluktuerar, eller “rör sig”, därför. Detta innebär att prisen kan gå både upp och ner. Är det då billigast med ett rörligt eller fast elpris? Häng med, så reder vi ut begreppen!

Vad är ett rörligt elpris?

Även om det även finns andra kostnader så är det ditt elpris som påverkar dina elkostnader allra mest. Därför är det viktigt att veta vad skillnaden är när du väljer ett rörligt eller fast elpris. Med ett rörligt avtal så kommer ditt elavtal allra oftast sakna en fast bindningstid. Istället så löper de flesta avtal med rörligt elpris på obestämd tid. Däremot så varierar priserna, baserade på hur den nordiska elbörsen NordPool utvecklas. 

Om du förstår de olika riskerna och möjligheterna med ett rörligt elpris så kan du därför spara stora summor. Däremot så gäller det att du i så fall är beredd på att stigande elpriser medför ett högre elpris om du har ett rörligt avtal. Å andra sidan så finns det även rörliga avtal med bindningstid, vilket innebär att man blir bunden under den tiden ens avtal löper. Samtidigt så kommer dock det elpris man betalar fortsätta att vara bundet till utvecklingen på elbörsen. Dessutom behöver du se till att jämföra elavtal genom en oberoende tjänst.

Elavtal med rörligt pris

De elpriser som presenteras på TecknaEl är i regel alltid “inklusive allt”. Detta innebär att det priset som presenteras är det priset som du kommer att betala. Alla typer av avgifter, skatter och moms som tillhör avtalen ska på så vis vara representerade. På så vis blir det lättare för dig att veta exakt vad du kommer att betala när du tecknar ett nytt elavtal.

Utöver detta så är det även av stor vikt för dig som tecknar ett avtal med rörligt elpris att känna till att du kan teckna om ett tidsbestämt rörligt avtal till ett fastprisavtal med ditt elbolag. De som har ett rörligt pris på sitt elavtal bör även alltid se till att följa med i prisutvecklingen på elmarknaden. Generellt sett så är elpriset lägre under sommaren, och högre under vinterhalvåret. Det är dock en myt att man alltid tjänar på att binda elpriset under sommaren. Snarare så kan man aldrig vara säker på exakt hur mycket ditt rörliga elpris kommer att fluktuera.

Vanliga frågor

Vad gör TecknaEl?

Varför ska man byta elavtal?

Varför ska jag byta elavtal med hjälp av TecknaEl?

Kan man lita på de elpriser TecknaEl presenterar?

Vilka elhandelsbolag finns representerade på TecknaEl?

Finns det några risker med att byta elhandelsavtal?

Mer om hur du kan spara energi

9/10 svenskar tror de vet vilket elområde de tillhör

Sverige är sedan 2011 indelat i fyra olika elområden. Dessa områden bestämmer vilket elpris du betalar. Men var går gränserna - och i vilket elområde bor du?

Solkraft

När du använder dig av solkraft så tar du tillvara på solens resurser. Hur gör man då för att skaffa ett elavtal med solkraft som inte kostar skjortan?

Vindkraft

Vindkraft har använts i hundratals år. Förr i tiden så användes väderkvarnar, och idag så är det vindkraftverk. Elavtal med el från vindkraft behöver inte vara dyra - läst hur du hittar rätt!

Så mycket kostar det att ladda elbilen

Kostnaden för att ladda elbil varierar beroende på batteriets storlek, väderförhållanden samt var du laddar. Vi går igenom olika laddningsalternativ samt hur du går tillväga.

Spara energi i köket - för miljön och plånboken

Visste du att du kan spara energi bara genom att använda ett lock på grytan? Eller genom att värma upp vattnet med en vattenkokare istället för kastrull? Med våra enkla tips blir du energismart i köket! Genom att spara på energin är du snäll mot miljön och pengarna som blir över kan du istället lägga på annat!

Schysst elhandel

Vad innebär schysst elhandel, och vilka elavtal kan man lita på har schysst elhandel? TecknaEl går igenom och förklarar allt om schysst elhandel.