Prisgaranti

Prisgaranti

Alltid lägsta pris
14 dagars ångerrätt

14 dagars ångerrätt

Betala när du är nöjd
Kostnadsfritt

Kostnadsfritt

Jämför utan extra kostnad

Myter om el - Del 1

Det är oroväckande vanligt med olika myter om el. Detta beror delvis på att elmarknaden har dålig informationsasymmetri och kan vara krånglig för konsumenter att sätta sig in i. I detta inlägg så går vi igenom de allra mest chockerande elmyterna och drar ut proppen på dem en gång för alla.

“Mitt elavtal är redan så billigt som det går att få det”

Är det så att du tecknade ett elavtal för flera år sedan och kontrollerade att du skaffade det allra billigaste avtalet? Även om du gjorde detta så är det ingen garanti på att du faktiskt har det billigaste elavtalet idag. Elpriserna och “spotpriset” på el skiftar varje dag, och det finns över hundra olika elbolag, med över tusen olika elavtal. 

Alla dessa fluktuerar dessutom olika mycket. Detta är anledningen till att det är så svårt att hitta rätt elavtal om man inte jämför elpriser. Summa summarum är att elpriser är relativt flytande och kan ändras på mindre än ett år. Ett elavtal som brukade vara billigt kan plötsligt vara dyrt några år senare. Detta innebär att man borde se till att jämföra elavtal och elbolag ungefär varje år. På så sätt kan man försäkra sig om att man har ett av de billigaste elavtalen på marknaden. 

Även om ditt avtal fortfarande skulle vara billigast för dig så är det en bra vana att du går in och jämför elavtal för att se hur läget på elmarknaden utvecklas. Enkelt sagt - bara för att ett elavtal har varit billigt en gång i tiden så är det inte säkert att det fortfarande är billigt. Faktum är att ett elavtal faktiskt kan bli extremt mycket dyrare om det löper ut. Detta kan bli speciellt dyrt om man råkar få ett avtal med anvisningspris

“Grön el gör ingen skillnad” 

En annan av våra vanligaste myter om el är den om grön el. Man brukar kalla miljövänlig el för “grön el”. Många olika elbolag erbjuder ofta elavtal med grön el för att ge konsumenter en chans att kunna teckna ett elavtal som är snällare mot miljön. En vanlig myt är dock att grön el inte gör någon skillnad. All el blandar sig ju ändå i systemet. Dessutom går det inte att kontrollera att elen som du får i ditt eluttag är el från en förnyelsebar källa. Just detta är sant - elen som du laddar din mobiltelefon med kan komma från fossila källor även om du har ett elavtal med grön el. 

Det är dock så att nästan all el i Sverige är ursprungsmärkt. Detta innebär att om du väljer ett elavtal med grön el från vindkraft så kommer det in lika mycket el från vindkraft i elsystemet som du gör av med. Därför så gör grön el skillnad. Desto fler som tecknar elavtal med grön el, desto mer grön el kommer att bli producerad till elsystemet. 

Just vem som “får” den gröna elen spelar ingen större roll. När elen väl är producerad så ser denna exakt likadan ut oavsett om det kommer från förnybara eller fossila produktionskällor. När du tecknar elavtal med grön el försäkrar du mer grön el till Sveriges elnät, vilket motsvarar din elförbrukning. TecknaEl låter dig enkelt jämföra grön el - vare sig denna kommer från vind-, sol- eller vattenkraft.

Vanliga frågor

Vad gör TecknaEl?

Varför ska man byta elavtal?

Varför ska jag byta elavtal med hjälp av TecknaEl?

Kan man lita på de elpriser TecknaEl presenterar?

Vilka elhandelsbolag finns representerade på TecknaEl?

Finns det några risker med att byta elhandelsavtal?

Mer om hur du kan spara energi

Spotpriser

När man talar om el så kan man ibland höra talas om spotpriser. Vad är egentligen spotpriser och vilken betydelse har dem för dig som konsument?

Fast elpris

Ett fast elpris är motsatsen till ett rörligt elpris. Men hur exakt fungerar ett fast elpris? Och varför finns det olika typer av elavtal med fast pris?

Vattenkraft

Sverige är ett av de länder som producerar och använder sig av vattenkraft mest i hela världen, nästan hälften av vår el kommer från vattenkraften. Vattenkraften orsakar nästan inga utsläpp från klimatgaser.

Billig el

Att lyckas hitta ett elavtal med riktigt billig el är lättare sagt än gjort. Men om du jämför olika elavtal och känner till alla kostnader blir det lätt som en plätt.

Schysst elhandel

Vad innebär schysst elhandel, och vilka elavtal kan man lita på har schysst elhandel? TecknaEl går igenom och förklarar allt om schysst elhandel.

Vindkraft

Vindkraft har använts i hundratals år. Förr i tiden så användes väderkvarnar, och idag så är det vindkraftverk. Elavtal med el från vindkraft behöver inte vara dyra - läst hur du hittar rätt!