Prisgaranti

Prisgaranti

Alltid lägsta pris
14 dagars ångerrätt

14 dagars ångerrätt

Betala när du är nöjd
Kostnadsfritt

Kostnadsfritt

Jämför utan extra kostnad

Tips för att teckna elavtal som student

Oavsett om du bor i hus eller lägenhet behöver allra oftast även du som är student teckna ett elavtal. Vilken typ av avtal du har och borde ha kan variera, beroende på bostadstyp och även ditt användande av el. Det kan dock kännas svårt att veta vad man ska välja för studentelavtal, och oavsett om du redan är student eller ska börja plugga efter sommaren så kan det vara bra att söka upp tips för “teckna elavtal student”. Speciellt som student så räknas varje krona, vilket är varför du bör följa vår guide till “teckna elavtal student”, och få det bästa avtalet för dig!  

När du ska teckna elavtal som student har du möjlighet att själv välja elhandelsbolag och avtalstyp bland de som finns på marknaden. Om du inte gör ett aktivt val kommer du få ett tillsvidareavtal, även kallat anvisningsavtal, med det bolag som har elnäten i ditt område. Denna typ av avtal kan ofta vara dyrare än om du gör ett aktivt val. Du kommer i så fall dessutom inte få något studenterbjudande kring elpriset. Speciellt bland unga är det även populärt att teckna ett miljövänligt elavtal, vilket du också bör ta med i beräkningarna. 

Generellt kring elavtal

För varje bostad finns det två typer av elavtal som kommer vara tecknade.

  • Elnätsavtal - Detta är ett avtal som är tecknat med det bolag som ansvarar för infrastrukturen kring el i ditt område. Alltså kablarna som är dragna i marken eller på stolpar och hela vägen till huset där din bostad finns.
  • Elhandelsavtal - Detta avtal gäller den el som du konsumerar i din bostad för exempelvis lampor och hushållsmaskiner. Det är alltså ett sådant elavtal du behöver teckna som student.

Elnätsavtalet är bundet till det bolag som har elnätet i ditt område. Om du bor i en hyresrätt är det ofta din hyresvärd som tecknat detta avtal för samtliga lägenheter i huset. Du som hyresgäst ser alltså inte detta avtal. Elhandelsavtalet är det som du själv tecknar och bör söka på “teckna elavtal student” för att hitta rätt. När det kommer till ditt enhandelsavtal har du full valfrihet. Många elbolag har ofta studenterbjudanden kring elpris.

Studenterbjudande elpris

När du vill teckna elavtal som student kan du enkelt använda TecknaEl när du letar och jämför elavtal. Många bolag har även vissa perioder där de ger “teckna elavtal student”-incitament. Detta kommer i form av studenterbjudanden kring elpris, framför allt i början av terminer. Det är därför en god idé som student att med jämna mellanrum titta på tillgängliga “teckna elavtal student”-erbjudanden, så du kan teckna dig för det bästa för stunden. Att byta elbolag är ofta väldigt enkelt. I de flesta fall hanterar ditt nya elbolag hela övergången, inklusive uppsägningen av ditt tidigare avtal. Se till att kolla upp så du inte har någon bindningstid på ditt nuvarande avtal först bara. Att lösa dig från en gällande bindningstid kan vara kostsamt. Om du inte kan hitta denna information i dina avtalspapper kan du ringa eller maila ditt elbolag och be om denna uppgift.

Spara pengar genom minskad energianvändning

I tillägg till att hitta ett bra studenterbjudande kring elpris kan du göra mer för att spara pengar på energi. Du kan spara mer pengar än du tror på ditt sätt att använda el. Exempelvis när du lagar mat finns flera smarta tips som minskar energiförbrukningen. Genom att tänka energismart kan du få mer pengar över till annat roligt du vill göra under din studenttid!

Vanliga frågor

Vad gör TecknaEl?

Varför ska man byta elavtal?

Varför ska jag byta elavtal med hjälp av TecknaEl?

Kan man lita på de elpriser TecknaEl presenterar?

Vilka elhandelsbolag finns representerade på TecknaEl?

Finns det några risker med att byta elhandelsavtal?

Mer om hur du kan spara energi

Spara energi i köket - för miljön och plånboken

Visste du att du kan spara energi bara genom att använda ett lock på grytan? Eller genom att värma upp vattnet med en vattenkokare istället för kastrull? Med våra enkla tips blir du energismart i köket! Genom att spara på energin är du snäll mot miljön och pengarna som blir över kan du istället lägga på annat!

Grön el

Grön el är el som är snäll mot miljön. Det finns bland annat solkraft, vindkraft, vattenkraft och många fler - men grön el kan ibland vara något dyrare. Hitta ett elavtal med billig grön el genom TecknaEl.

Rörligt elpris

Vad är ett rörligt elpris och hur gör man för att teckna rätt elavtal med rörligt elpris? Låt TecknaEl hjälpa dig.

Fast elpris

Ett fast elpris är motsatsen till ett rörligt elpris. Men hur exakt fungerar ett fast elpris? Och varför finns det olika typer av elavtal med fast pris?

Schysst elhandel

Vad innebär schysst elhandel, och vilka elavtal kan man lita på har schysst elhandel? TecknaEl går igenom och förklarar allt om schysst elhandel.

9/10 svenskar tror de vet vilket elområde de tillhör

Sverige är sedan 2011 indelat i fyra olika elområden. Dessa områden bestämmer vilket elpris du betalar. Men var går gränserna - och i vilket elområde bor du?