Prisgaranti

Prisgaranti

Alltid lägsta pris
14 dagars ångerrätt

14 dagars ångerrätt

Betala när du är nöjd
Kostnadsfritt

Kostnadsfritt

Jämför utan extra kostnad

Vad är ett miljövänligt elavtal?

Det blir allt vanligare att tala om grön el och miljövänliga elavtal när man ska teckna nytt elavtal. Men vad beror detta på? Denna artikel tittar närmare på trenden mot miljövänliga elavtal, vad som ligger bakom denna förändring, liksom vad som kännetecknar ett miljövänligt elavtal.

När det gäller miljövänliga elavtal kan man se en tydlig förändring i beteende på marknaden. Allt fler personer efterfrågar miljövänliga elavtal, vilket i många fall även kan kallas för grön el eller förnybar el. Kort sagt el som kommer från energikällor som är mer miljövänliga och förnybara än el från fossila källor. Men vad innebär egentligen detta med miljövänlig el? Vi har tittat närmare på det.

Grön el och förnybar el

Inom energiområdet används många olika begrepp. Du har säkert hört orden grön el och förnybar el. Förnybar el innebär, precis som det låter, att denna energi kommer ifrån källor som inte kommer att ta slut. Det innebär i praktiken ofta att de kommer från vind, vatten, sol eller biobränsle. Ett annat snarlikt begrepp är fossilfri el. Det innebär att elen producerats utan användning av fossila bränslen som exempelvis olja, gas eller kol. Vid sidan av vind, vatten och sol täcks då även kärnkraft in.

Grön el är däremot inte ett tydligt definierat begrepp. Det används på olika sätt i branschen men avsikten är ofta att peka på bra val av el när det gäller produktionen. Det kan ofta innebära att elen är producerad genom exempelvis sol, vind, vatten eller biobränsle. Det finns däremot inget krav på ursprungsmärkning vid användande av grön el som begrepp. Du som konsument vet alltså kanske inte exakt vad det är för el du köper, utan kan begära ut detaljerna från ditt elbolag.

Miljövänlig el

Naturskyddsföreningen har tagit fram definitioner för att hjälpa dig som konsument att göra bra miljöval kring el. Begreppet Bra Miljöval används för el som säljs enligt definierade kriterier. Bland annat ska enbart förnybara energikällor användas och produktionen ska ta hänsyn till miljö, klimat, växter, djur och människor. Genom att köpa el märkt med Bra Miljöval är du även med och stöttar projekt som genomförs för att minska och reparera miljöskador från elproduktion.

Hitta ett bra miljövänligt elavtal

När du ska teckna ett elavtal kan du med fördel använda tjänsten TecknaEl. På denna sida kan du jämföra de olika elbolagen som finns i Sverige och hitta den mix av miljövänlig el som du vill ha. Med några enkla knapptryckningar kommer du sedan kunna se vilken kostnad som de olika alternativen skulle innebära för dig och din energiförbrukning. Det har aldrig varit enklare att teckna ett elavtal med grön el, eller ett miljövänlig elavtal!

Andra sätt du kan bidra

Vid sidan av att teckna ett miljövänligt elavtal finns det även andra saker du som konsument kan göra för att bidra. Ditt sätt att leva i vardagen har större påverkan på miljön än du kan tro. Små, enkla knep i vardagen kan hjälpa dig att förbruka mindre el. Exempel på detta kan vara att använda lock på kastrullen när du kokar vatten, använda ett snålspolande duschmunstycke eller att se till att fylla upp diskmaskinen när du diskar. Fler tips på energibesparande punkter i vardagen hittar du i denna artikel om att spara energi i köket.

Vanliga frågor

Vad gör TecknaEl?

Varför ska man byta elavtal?

Varför ska jag byta elavtal med hjälp av TecknaEl?

Kan man lita på de elpriser TecknaEl presenterar?

Vilka elhandelsbolag finns representerade på TecknaEl?

Finns det några risker med att byta elhandelsavtal?

Mer om hur du kan spara energi

9/10 svenskar tror de vet vilket elområde de tillhör

Sverige är sedan 2011 indelat i fyra olika elområden. Dessa områden bestämmer vilket elpris du betalar. Men var går gränserna - och i vilket elområde bor du?

Spara energi i köket - för miljön och plånboken

Visste du att du kan spara energi bara genom att använda ett lock på grytan? Eller genom att värma upp vattnet med en vattenkokare istället för kastrull? Med våra enkla tips blir du energismart i köket! Genom att spara på energin är du snäll mot miljön och pengarna som blir över kan du istället lägga på annat!

Så mycket kostar det att ladda elbilen

Kostnaden för att ladda elbil varierar beroende på batteriets storlek, väderförhållanden samt var du laddar. Vi går igenom olika laddningsalternativ samt hur du går tillväga.

Schysst elhandel

Vad innebär schysst elhandel, och vilka elavtal kan man lita på har schysst elhandel? TecknaEl går igenom och förklarar allt om schysst elhandel.

Grön el

Grön el är el som är snäll mot miljön. Det finns bland annat solkraft, vindkraft, vattenkraft och många fler - men grön el kan ibland vara något dyrare. Hitta ett elavtal med billig grön el genom TecknaEl.

Vad är kWh (kilowattimme)?

Förvirrad av olika energibegrepp? Lär dig precis vad som menas med kWh (kilowattimme) och hur detta påverkar din energiförbrukning.