Prisgaranti

Prisgaranti

Alltid lägsta pris
14 dagars ångerrätt

14 dagars ångerrätt

Betala när du är nöjd
Kostnadsfritt

Kostnadsfritt

Jämför utan extra kostnad

Sveriges elnät

Sveriges elnät är större än vad de flesta tror. Om man rullade ut det skulle elnätet sträcka sig tretton varv runt jordklotet och elnätet överför vartenda år de 160 TWh elektricitet som är producerade i Sverige. Faktum är att det svenska elnätet har varit precis lika viktig för den växande svenska välfärden och industrin som annan infrastruktur, såsom vägar, järnvägar och vattenledningar.

Hur fungerar Sveriges elnät?

Om man inte själv är elektriker kan det dock vara svårt att veta hur Sveriges elnät fungerar. Vad är exempelvis skillnaden på stamnät, lokala elnät och regionala elnät? Vi på TecknaEl går igenom och förklarar precis hur det ligger till. 

Ryggraden i det svenska elnätet är det sk “stamnätet”. Stamnätet ansvarar Svenska Kraftnät för, vilket är ett statligt affärsverk. Själva stamnätet består av 15 000 km högspänningsledningar, där elektriciteten har en mycket hög voltspänning - på 400 000 volt (400 kV). 

Man kan tänka sig att stamnätet är det svenska elnätets “motorvägar”, där ström blir transporterad långa sträckor. Detta blir dock otympligt när man ska leverera ström man vill använda, då spänning är alldeles för hög - ungefär som hur hastigheten på en motorväg är hög.

Stamnätet, det regionala elnätet och det lokala elnätet

Därför leds istället strömmen in i det regionala elnätet när man talar om kortare sträckor. Det regionala elnätet har en lägre spänning, på mellan 20 kV och 130 kV. Strömmen från stamnätet leder systemet in i regionnätet genom att man “transformerar” ner strömmen från högspänning till regionnätets spänningsnivå. Exempelvis pappersbruk och smältverk, som förbrukar mycket el - sk energiintensiva industrier - kan få sin el direkt från det regionala elnätet.

När det kommer till mindre industrier och hushåll så drar dessa istället nytta av det lokala elnätet. På samma sätt som stamnätets högspänningsel transformeras ner till regionnätets nivåer för att bli mer hanterbar på korta avstånd, så transformeras regionnätets el ner till lokalnätets nivåer. I det lokala elnätet så omvandlar nätet strömmen gradvis, innan den når den spänning på 230 volt som elen i våra vägguttag har.

Ett stabilt elnät i Sverige hjälper hela norra Europa

Stamnätet, regionnätet och lokalnätet utgör därför en typ av “tripp, trapp, trull” där de tillsammans utgör tre olika storleksnivåer av elnät, som täcker alla fyra av Sveriges elområden. Tillsammans så utgör de det svenska elnätet och det är avgörande att alla olika delar av Sveriges elnät fungerar. Om det blir störningar i nätet kan detta leda till strömavbrott. 

Därför är det svenska elnätet under utbyggnad, så det blir mer robust och kan stå emot fler störningar. Exempelvis så ansluter det svenska elnätet till Norge, Finland, Tyskland och Danmark. Dessutom är det just nu aktuellt att anlägga ännu en kabel till norra Tyskland. Detta är avgörande för att kunna fortsätta att bygga ut vindkraften i norra Tyskland. På så sätt påverkar Sveriges elnät stabiliteten i elsystemen även utanför Sveriges gränser.

Vanliga frågor

Vad gör TecknaEl?

Varför ska man byta elavtal?

Varför ska jag byta elavtal med hjälp av TecknaEl?

Kan man lita på de elpriser TecknaEl presenterar?

Vilka elhandelsbolag finns representerade på TecknaEl?

Finns det några risker med att byta elhandelsavtal?

Mer om hur du kan spara energi

Grön el

Grön el är el som är snäll mot miljön. Det finns bland annat solkraft, vindkraft, vattenkraft och många fler - men grön el kan ibland vara något dyrare. Hitta ett elavtal med billig grön el genom TecknaEl.

Vad är kWh (kilowattimme)?

Förvirrad av olika energibegrepp? Lär dig precis vad som menas med kWh (kilowattimme) och hur detta påverkar din energiförbrukning.

Spara på elen - Få ned kostnaden och tänk miljövänligt

Just nu är det många som jobbar hemifrån, detta resulterar i att hushållens elanvändning ökar. Det är viktigt att tänka på miljön och att inte använda mer el än vi behöver. I den här artikeln tipsar vi om hur du, med små medel, kan hålla nere elanvändningen, vilket är bra för både plånboken och miljön

Fast elpris

Ett fast elpris är motsatsen till ett rörligt elpris. Men hur exakt fungerar ett fast elpris? Och varför finns det olika typer av elavtal med fast pris?

Spara energi i köket - för miljön och plånboken

Visste du att du kan spara energi bara genom att använda ett lock på grytan? Eller genom att värma upp vattnet med en vattenkokare istället för kastrull? Med våra enkla tips blir du energismart i köket! Genom att spara på energin är du snäll mot miljön och pengarna som blir över kan du istället lägga på annat!

Spotpriser

När man talar om el så kan man ibland höra talas om spotpriser. Vad är egentligen spotpriser och vilken betydelse har dem för dig som konsument?