Prisgaranti

Prisgaranti

Alltid lägsta pris
14 dagars ångerrätt

14 dagars ångerrätt

Betala när du är nöjd
Kostnadsfritt

Kostnadsfritt

Jämför utan extra kostnad

Glömt Teckna Elavtal - Såhär går du tillväga

Har du glömt att teckna elavtal kan det bli väldigt tråkigt, dyrt och lite svårare att bo i din nya bostad.

Ifall du inte gjort ett aktivt val att teckna ett eget elavtal kommer du tillsvidare få ett temporärt avtal med ett så kallat anvisningspris. Oftast är anvisningspriset betydligt högre än på alla de andra valbara elavtal du själv väljer att teckna.

Glömt Teckna Nytt Elavtal?

När du är mitt i en flytt och allt vad det innebär är det väldigt viktigt att du kommer ihåg att teckna ett elavtal till din nya bostad.

Nu för tiden måste man också komma ihåg att det är inte bara ett avtal utan två olika avtal du måste teckna. Det ena avtalet är för elnätbolaget som äger den el de transporterar i hela ditt bostadsområde, de har alltså ensamrätt till det området. Här behöver du inte välja mellan olika bolag utan det finns bara ett. 

Sedan är det andra avtalet för den leverantör av el som du väljer att teckna ditt avtal med. Detta är det bolag som du vill få elen levererad till din bostad av. Idag finns det runt 100 olika elleverantörer att välja mellan på elmarknaden. Beroende på din boendeort kan priserna på den leverade elen variera väldigt mycket.

Avsluta tidigare Elavtal

Det bästa du kan göra är att säga upp dina tidigare avtal och teckna de två nya avtalen i god tid innan du påbörjar din flytt. Oftast har de flesta elavtal en uppsägningstid på en månad om man inte kommit överens om annat vid godkännande av avtalet.

Uppsägningen av avtalen kan göras på flera olika sätt, antingen via telefon, på en blankett du skriver under och skickar in per post, direkt på hemsidan under ”mina sidor” eller via e-post. Kom ihåg att du ska göra två uppsägningar, ett för varje avtal.

Kostnaden kan stiga en del för sig ifall du glömmer av att anmäla din avslutning i tid. 

När du gjort en uppsägning är det viktigt att du gör en inflyttningsanmälan till det nya elbolag du flyttar till. Du behöver uppge inflyttningsdatum, lägenhetsnummer, fullständig adress samt dina personuppgifter. Det är även väldigt bra om du kan ta reda på anläggnings-ID samt områdes-ID till din nya adress för att underlätta flytt samt teckning av nya avtal. 

Elavtalet du väljer reglerar ditt pris för elen du använder, hur lång eventuell bindningstid avtalet har och hur elen som levereras ska vara producerad. Exempelvis från vilken energikälla den ska vara producerad av. 

Jämför leverantörerna av el

Ett bra tips är att du gör en jämförelse av elleverantörer för att få det bästa avtalet för just dig. Här hittar du bästa möjliga avtal för baserat på område och elförbrukning, samt hur lång bindningstid du önskar. Kom ihåg att längre bindnings oftast leder till lägre kWh pris. Ett av de största valen du får göra när du ska teckna nytt avtal är om du vill ha ett rörligt eller fast pris på din el. Ifall du väljer ett fast pris binder du dig en bestämd period och till ett visst pris. På det viset vet du alltid vad beloppet på din faktura kommer vara framöver.

Med ett rörligt pris följer ditt elavtal den utveckling som kan gå upp och ner på elmarknaden. Det kan innebära risker ifall efterfrågan på el ökar drastiskt. Dock har du fördelen när kursen och efterfrågan av el är normal eller låg. Då kan priset för elen vara väldigt lågt. 

Uppsägningstid

En till viktig del du måste kolla upp är vad för uppsägningstid ditt nya elavtal kommer ha. Det finns varningar från Energimarknadsinspektionen sedan 2017 ute bland bolag på elmarknaden angående just uppsägningstiden. Det finns nämligen bolag på elmarknaden idag som har en uppsägningstid ända upp till hela 13 månader. Den vanligaste och bästa uppsägningstiden är 14 dagar till 1 månad.

Såhär går du tillväga när du har glömt teckna Elavtal

  • Meddela båda dina elavtal hos elbolaget och elleverantören helst en månad innan du flyttar.
  • Jämför el-leverantörer för att få bästa möjliga pris på din nya el. Det är lättast att använda en jämförelsetjänst såsom TecknaEl. Gör detta gärna innan flytten, i samband med att du tecknar avtalet. Uppge: Inflyttnings-datum och alla de andra uppgifterna som behövs till det nya elavtal du ska teckna. Allt för att flytten ska gå så smidigt och snabbt som möjligt. (Gör även detta till ditt nya elnäts-bolag.)
  • Eftersom du anmäler allt i god tid innan flytt så undviker du att få ett anvisningspris och på så sätt kan du spara en hel del pengar.
  • Jämför alla för- och nackdelar med att använda dig av ett fast pris eller ett rörligt.
  • Dubbelkolla alltid uppsägningstiden på det avtal du vill välja. Ett avtal som inte har längre än en månad, allt blir smidigare på så vis.

Vanliga frågor

Vad gör TecknaEl?

Varför ska man byta elavtal?

Varför ska jag byta elavtal med hjälp av TecknaEl?

Kan man lita på de elpriser TecknaEl presenterar?

Vilka elhandelsbolag finns representerade på TecknaEl?

Finns det några risker med att byta elhandelsavtal?

Mer om hur du kan spara energi

Vindkraft

Vindkraft har använts i hundratals år. Förr i tiden så användes väderkvarnar, och idag så är det vindkraftverk. Elavtal med el från vindkraft behöver inte vara dyra - läst hur du hittar rätt!

Spara på elen - Få ned kostnaden och tänk miljövänligt

Just nu är det många som jobbar hemifrån, detta resulterar i att hushållens elanvändning ökar. Det är viktigt att tänka på miljön och att inte använda mer el än vi behöver. I den här artikeln tipsar vi om hur du, med små medel, kan hålla nere elanvändningen, vilket är bra för både plånboken och miljön

Vad är kWh (kilowattimme)?

Förvirrad av olika energibegrepp? Lär dig precis vad som menas med kWh (kilowattimme) och hur detta påverkar din energiförbrukning.

9/10 svenskar tror de vet vilket elområde de tillhör

Sverige är sedan 2011 indelat i fyra olika elområden. Dessa områden bestämmer vilket elpris du betalar. Men var går gränserna - och i vilket elområde bor du?

Vattenkraft

Sverige är ett av de länder som producerar och använder sig av vattenkraft mest i hela världen, nästan hälften av vår el kommer från vattenkraften. Vattenkraften orsakar nästan inga utsläpp från klimatgaser.

Spara energi i badrummet

Spara pengar och var snäll mot miljön! Vi ger dig tipsen om hur du sparar energi i badrummet.