Prisgaranti

Prisgaranti

Alltid lägsta pris
14 dagars ångerrätt

14 dagars ångerrätt

Betala när du är nöjd
Kostnadsfritt

Kostnadsfritt

Jämför utan extra kostnad

Elförbrukning i Lägenhet för Två Personer

Har du alltid varit lite nyfiken på vad en normal elförbrukning i lägenhet för två personer ligger på?

Du kanske ska flytta ihop med någon och är lite fundersam över vad er elförbrukning kommer att ligga på. Eller så bor du redan tillsammans med någon och är nyfiken på vad ni två har för gemensam elförbrukning.

Oavsett hur din situation ser ut kan det vara intressant och till och med ekonomiskt nödvändigt för dig att veta vad er elförbrukning kommer att vara eller är i nuläget.

Samtidigt är det också viktigt för att inse vilken påverkan man har på miljön.

I detta inlägg kommer vi därför att gå igenom vad en normal elförbrukning i en lägenhet för två personer ligger på.

Här är det viktigt att du inte blandar ihop energiförbrukning och elförbrukning! Energiförbrukning är den totala förbrukningen i lägenheten, medan elförbrukningen syftar på de elektroniska apparater i hemmet som drar el.

(Snitt per år) Elförbrukning Energiförbrukning
 Varmvatten  12 000 kWh
 Hushållsel 2 500 kWh 2 500 kWh
 Tvätt och torkning  500 kWh

Genomsnittlig elförbrukning i lägenhet

Den totala energiförbrukningen i en genomsnittlig lägenhet i Sverige är cirka 12 000 kWh per år. Av detta är 6 500 kWh uppvärmning, 2 500 kWh är varmvatten, 2 500 kWh är hushållsel och resterande 500 kWh är tvätt och torkning.

När man pratar om elförbrukning är det först och främst hushållselen som man syftar på.

I den inkluderas t.ex. belysning, elektroniska apparater, kyl, frys, spis, ugn och ytterligare apparater som du använder för matlagning.

En genomsnittlig elförbrukning i lägenhet för två personer är cirka 240 kWh hushållsel per månad.

Belysning, kyl, frys och matlagning är det som förbrukar mest el i en lägenhet. Samtidigt klättrar elektroniska apparater snabbt på den listan och kommer förmodligen att segla upp som en av de större energiförbrukarna i lägenheter framöver.

Vad innebär en elförbrukning på 240 kWh/månad?

Tillhör du de som ofta hör personer prata om kilowattimmar hit och kilowattimmar dit, utan att egentligen ha någon aning om vad det innebär?

Som ett förtydligande exemplifierar vi med hur länge och till vad en kilowattimme räcker:

Så länge räcker en kilowattimme

Så länge räcker en kilowattimme av elförbrukning i lägenhet; 88 kaffekoppar.
Så länge räcker en kilowattimme av elförbrukning; 25 tv-apparater.
Så länge räcker en kilowattimme; dator i 20 h.

Du kan alltså göra 88 koppar med t.ex. kaffe eller vara inne på datorn i 20 timmar innan du har förbrukat en kilowattimme.

Tycker du fortfarande att begreppet kilowattimme är oklart eller vill du lära dig mer om det? Titta in här!

Månadskostnad för elförbrukning i lägenhet

Nu kanske du också är nyfiken på att veta vad en månadsförbrukning på 240 kWh kommer att kosta.

Detta beror självklart på totalkostnaden för el per kWh och denna kostnad kan skilja något från år till år.

Snittkostnaden för elförbrukning i lägenhet med utveckling över åren.

Siffrorna inkluderar elnätsavgifter, elpris och skatter och avser lägenheter där värme ingår i hyran/månadsavgiften. Många lägenheter har under 2018 en totalkostnad för el som är ca 2 kr per kilowattimme.

 

Vi utgår nu från siffrorna på energimarknadsbyran.se och ser att totalkostnaden för el per kWh är 2,3 kr/kWh för mindre lägenheter (årsförbrukning 1000-2499 kWh).

Kostnaden är nästan 2 kr/kWh i genomsnitt för en större lägenhet (årsförbrukning 2500-4999 kWh). Då är alla kostnader som medelvärde av elnätsavgifter, energiskatter, medelvärde på elpris och moms inkluderade.

Med dessa priser skulle alltså en månadsförbrukning på 240 kWh i en mindre lägenhet innebära en månadskostnad på ca 550 kr.

I en större lägenhet skulle kostnaden för 240 kWh/månad ligga på ca 480 kr/månad.

Självklart beror denna kostnad på hur stor just din elförbrukning är. Nedan kommer vi därför att gå igenom hur du kan göra för att minska din elförbrukning och därmed din månadskostnad.

Vad kan jag göra för att minska min elförbrukning?

Återigen kommer vi att diskutera hur du kan minska just din elförbrukning och inte din totala energiförbrukning.

Dock är det värt att nämna att uppvärmningskostnaden är den största kostnaden på din totala elräkning och därmed kan det också vara värt att se över uppvärmningsalternativ.

Men för att fokusera på just elförbrukning finns det ett flertal saker som är bra att tänka på för att minska sin förbrukning.

Belysning

En otroligt enkel och effektiv sak du kan göra för att minska din elförbrukning är att byta ut vanliga glödlampor mot LED-lampor!

En LED-lampa använder bara 20 procent av den el en vanlig glödlampa behöver. Men du ska inte använda timer om du har LED-lampor hemma! Den drar nämligen mer el än vad lampan gör. Att ha en 7 Wattslampa tänd 6 timmar/dygn i ett år kostar 23 kronor.

Tänk också på att släcka lamporna när du lämnar ett rum!

Köket

En ny kyl eller frys förbrukar cirka 80 procent mindre el än en 15 år gammal. Med en modern kyl och frys sparar du alltså automatiskt mellan 400 och 1 000 kronor/år jämfört med äldre utrustning.

Matlagning

Om du kokar mat med locket på drar det bara en tredjedel så mycket el!

Det är också smart att utnyttja eftervärmen i ugn och platta, så stäng av ugn och platta några minuter innan maten är färdig.

Tänk också på att tina nästkommande dags mat i kylen för att slippa använda mikron.

Hemelektronik

Sist men absolut inte minst vill vi tipsa om att du stänger av apparater du inte använder.

Datorer, TV-apparater och musikanläggningar ser energisnåla ut när de är i viloläge, men skenet bedrar. Ett normalhushåll kan spara så mycket 500 kWh per år genom att stänga av helt!

Vanliga frågor

Vad gör TecknaEl?

Varför ska man byta elavtal?

Varför ska jag byta elavtal med hjälp av TecknaEl?

Kan man lita på de elpriser TecknaEl presenterar?

Vilka elhandelsbolag finns representerade på TecknaEl?

Finns det några risker med att byta elhandelsavtal?

Mer om hur du kan spara energi

Spara energi i köket - för miljön och plånboken

Visste du att du kan spara energi bara genom att använda ett lock på grytan? Eller genom att värma upp vattnet med en vattenkokare istället för kastrull? Med våra enkla tips blir du energismart i köket! Genom att spara på energin är du snäll mot miljön och pengarna som blir över kan du istället lägga på annat!

Spara energi i badrummet

Spara pengar och var snäll mot miljön! Vi ger dig tipsen om hur du sparar energi i badrummet.

Vattenkraft

Sverige är ett av de länder som producerar och använder sig av vattenkraft mest i hela världen, nästan hälften av vår el kommer från vattenkraften. Vattenkraften orsakar nästan inga utsläpp från klimatgaser.

Schysst elhandel

Vad innebär schysst elhandel, och vilka elavtal kan man lita på har schysst elhandel? TecknaEl går igenom och förklarar allt om schysst elhandel.

Grön el

Grön el är el som är snäll mot miljön. Det finns bland annat solkraft, vindkraft, vattenkraft och många fler - men grön el kan ibland vara något dyrare. Hitta ett elavtal med billig grön el genom TecknaEl.

Nätavtal

Vad är egentligen ett nätavtal, och hur påverkar ett nätavtal kostnaden för ditt elavtal? Ta reda på mer om nätavtal här!