Prisgaranti

Prisgaranti

Alltid lägsta pris
14 dagars ångerrätt

14 dagars ångerrätt

Betala när du är nöjd
Kostnadsfritt

Kostnadsfritt

Jämför utan extra kostnad

Timpriser på el

Sedan den 1 oktober 2012 kan svenskar mäta sin elförbrukning i timpris. Att mäta elkonsumption i timmar innebär att både konsumenter och elbolagen kan få en mer exakt överblick över hur mycket el du gör av med per timme. Detta innebär dessutom att du kan vara mer elsmart med din förbrukning - och passa på att exempelvis ladda din hybrid eller elbil när elen är som billigast. När du har ett timberoende elavtal så betalar ett speciellt elpris för varje timme, multiplicerat med den elförbrukning för timmen ifråga.

När är timpriset på el lägst?

Om man vill se vad timpriset ligger på för stunden så kan man söka på elbörsen Nord Pool. Nord Pool har indexpriser för el per timme, och har en lång historik - vilket innebär att man kan jämföra dagens elpris med elpriset för exempelvis tre år sedan. Generellt så är det så att elpriserna är lägre på natten. Detta är helt enkelt en funktion av utbud och efterfrågan. På natten så sover de flesta, och då så är det inte lika hög strömförbrukning - vilket innebär att priset faller.

Timpriset på el är högst på morgonen

Å andra sidan är elpriset som högst i perioden klockan 06.00 till klockan 10.00. Detta är på grund av att de flesta vaknar, gör sig redo för dagen och går till jobbet under denna tid. Det innebär att miljoner svenskar duschar, sätter på spisen, kokar vatten och gör andra energikrävande aktiviteter under kort tid. Därigenom ökar påfrestningen och efterfrågan på elnätet, vilket resulterar i ett högt timpris under dessa timmar. 

Mellan klockan 10.00 och 17.00 så sjunker sedan elpriset generellt något, då de flesta är på jobbet. Elpriset är fortfarande avsevärt mycket högre än under nattimmarna, men lägre än pristoppen under morgonen. Efter klockan 17.00 så blir dock elpriset högt igen, likt under morgonen, då personer kommer hem från jobbet, lagar mat, tvättar kläder, sätter på diskmaskinen, dammsuger och så vidare. Detta är dock bara en generell pristrend, som kan skilja sig beroende på i vilket elområde man befinner sig. Man kan dessutom tänka sig att elpriset i Sverige generellt blir dyrare desto längre söderut i landet man befinner sig.

Håll koll på ditt timpris på el och spara pengar!

Du kan se till att dra nytta av timpriset på el genom att försöka genomföra strömkrävande aktiviteter när elen är som billigast. Förmodligen det bästa sättet att sänka sin elräkning är att byta elavtal, men att hålla koll på timpriset kan ge ytterligare besparingar. Varför inte sätta på tvätt- och diskmaskinen när du går och lägger dig, istället för under dagen när elen är relativt dyr? Ett timpris på el innebär att du kan bli mer flexibel gällande hur mycket din elförbrukning kostar. Det innebär dock även att du blir mer påverkad av prisfluktuationer under dagen. Därför bör du se till att veta vad ett timpris på el innebär!