Prisgaranti

Prisgaranti

Alltid lägsta pris
14 dagars ångerrätt

14 dagars ångerrätt

Betala när du är nöjd
Kostnadsfritt

Kostnadsfritt

Jämför utan extra kostnad

Energispartips

Att byta till ett riktigt bra elavtal är A och O när det gäller att sänka sina elkostnader. Det är dock inte det enda sättet. Att sänka sin elförbrukning innebär att man kan spara både på sin elräkning och på sina elkostnader - vilket elavtal man än har. I många fall räcker det dessutom bara att eliminera helt onödig elförbrukning för att kunna få ner kostnaderna. Med enkla elspartips kan du se till att sänka dina månadskostnader - och samtidigt vara snäll mot miljön.

Läs vidare för några riktigt grymma tips på att spara el. Det finns snabba och smidiga lösningar för att sänka elkostnaden i praktiskt taget varje rum i huset. På så sätt kan många små tips innebära att du gör stora besparingar sett till hela ditt hus.

Spara el och pengar i villa och lägenhet

Ett genomsnittligt svenskt hushåll gör av med mellan 3000 och 6000 kWh i hushållsel vartenda år. Detta skiljer sig naturligtvis åt mellan villor och lägenheter, där det i regel blir dyrare och krävs mer el för att värma villor och deras varmvatten. Oavsett hur man bor så är det dock tydligt att man kan sänka sina elkostnader rejält. I snitt så betalar villaägare runt 22500 kronor för el varje år, medan de som bor i lägenhet betalar runt 6000 kronor för sin hushållsel. Bara genom att ta klimatsmarta beslut och göra andra smidiga val kan man sänka denna kostnad med runt 10%. 

Några exempel på smarta val man kan göra som en del inte tänker på är att exempelvis koppla ur datorer och TV-apparater när dessa inte används eller ingen är hemma. På så vis befinner de sig inte i stand-by-läge och drar en konstant, om än låg, mängd el. Man bör även se till att byta ut sina glödlampor mot sk lågenergilampor, vilka drar mindre ström än vanliga glödlampor. Ett annat tips som man kan spara en hel del pengar på är att stänga av vattnet i duschen medan du tvålar in dig. Med spartips som dessa kan man spara in på månadsräkningen utan att det blir jobbigt! 

Var snäll mot både klimatet och plånboken

Badrummet är ett av de rum där hushåll gör av med mycket el. Detta beror på att varje gång som man duschar eller fyller upp sitt badkar så går det åt stora mängder energi. Att se till att stänga av vattnet i duschen medan man tvålar in sig, eller att dra ner på de gånger man fyller upp badkaren kan spara hundratals liter vatten - och även skona elräkningen. Dessutom använder sig tvättmaskin och torktumlare av stora mängder el och varmvatten, vilket också bidrar till att höja elförbrukningen. Man bör därför se till att inte köra tvättmaskinen alltför ofta, utan spara smutstvätt för att köra större maskiner mer sällan.

I köket finns det också möjlighet att göra stora besparingar. Då det finns många vitvaror som är relativt energikrävande i köket, såsom kyl och frys, så är detta ett annat av hemmets rum med största energiförbrukning. Dessutom bidrar mikrovågsugn, mixer, blender, brödrost, vattenkokare, kaffemaskin, ugn och så vidare till att öka elförbrukningen. Man kan därför vara klimatsmart och undvika att öppna kylen och frysen allt för ofta. Ibland behöver man dessutom kanske inte ha värmen på i ugnen, vilket är ett annat spartips för att sänka elförbrukningen i köket.

Sänk din elförbrukning

I vardagsrummet så förbrukas det också en hel del elektricitet. Dagens stora och högupplösta TV-apparater ger visserligen riktigt hög bildkvalité, men drar samtidigt rejält med ström. Genom att stänga av TV-apparater och datorer hindrar man dem från att befinna sig i standby-läge. Detta innebär att att de inte står och drar ström i onödan när de inte används - vilket både är smart för plånboken och för klimatet. 

Man ska dessutom komma ihåg att ljus och värme är två faktorer som drar mycket el. Om man ställer in sin belysning med hjälp av en timer så behöver man inte bekymra sig över att gå runt och släcka lamporna på kvällen - man kan helt enkelt ställa in att de lyser när det är mörkt och är avstängda när det är ljust. Dessutom kan man komma ihåg att stänga av värmen när man åker iväg över helgen eller i någon vecka - så att man inte betalar för att värma upp huset i onödan.