Prisgaranti

Prisgaranti

Alltid lägsta pris
14 dagars ångerrätt

14 dagars ångerrätt

Betala när du är nöjd
Kostnadsfritt

Kostnadsfritt

Jämför utan extra kostnad

Vad är påslag el?

Har du tidigare hört talas om begreppet "påslag el" men är inte riktigt säker på vad det innebär?

Det är du nog i sådana fall inte ensam om. Det kan kännas som att det finns en hel del att hålla koll på inom elmarknaden samt en hel del begrepp att vara bekant med.

Här kommer vi därför att förklara vad påslag el betyder samt varför det är viktigt för dig som kund att vara medveten om vad detta innebär.

Vad innebär begreppet "påslag el"?

När man talar om påslag på el, syftar man på de kostnadstillägg som kan tillkomma i ett elavtal ovanpå inköpspriset för elen.

Ett påslag består ofta av ett visst antal ören/kWh som elbolaget lägger på inköpskostnaden för el per kWh. Elbolagen säljer alltså elen till ett högre pris än de köper in den för så att de kan gå med vinst.

Kostnaden för ett elavtal består alltså inte bara av själva kostnaden för elen. Ett elavtal består istället av flera olika avgifter där kostnaden för elen utgör en av dessa.

Vanligtvis innebär elavtal med rörligt pris att du blir fakturerad elpris, årsavgift och moms. Elpriset inkluderar i sin tur ett antal priskomponenter och dessa är inte särredovisade i fakturan. Priskomponenterna är dessa:

  • Det inköpspris elhandelsföretaget betalat för elen
  • Elhandelsföretagets påslag (reglerat i elavtalet)
  • Miljöpåslag, om du har valt ett elavtal med förnybar energi (vattenkraft brukar ej ha påslag)
  • Elhandelsföretagets kostnad för elcertifikat
  • Ev. administrativa kostnader för hantering av elcertifikat (reglerat i elavtalet)
  • Kostnader för volymvägning
  • Avgifter till Svenska kraftnät och Nord Pool samt balanskostnader

Även nätavgifter och skatter som är reglerade av den svenska staten ingår i priset för elavtalet.

Det pris du betalar för ditt elavtal beror alltså inte endast på elpriset/kWh på marknaden, utan även på ytterligare avgifter. En av dessa avgifter är just det man kallar för "påslag" på el.

Vad är den normala kostnaden för påslag på el?

När du jämför elavtal kommer det pris/kWh som visas att inkludera alla avgifter. Du kommer alltså inte få något ytterligare påslag utöver priset för elavtalet.

Vid jämförelse av elavtal brukar det stå vad det aktuella priset/kWh inkluderar. Därmed kan man se vad kostnaden för påslag ligger på.

För att ge något exempel har Upplands Energi ett påslag på 2,1 öre/kWh. Om du vill jämföra elavtal och kostnad för påslag hos olika företag, kan du använda vårt effektiva jämförelseverktyg här!

Finns det elavtal utan påslag?

Det korta svaret är Ja; det finns elavtal utan påslag. Dock behöver inte det innebära att detta elavtal är billigare.

De elavtal som benämns som elavtal utan påslag, är "el till inköpspris". Om du köper el till inköpspris ska du slippa alla påslag på elpriset. Med detta elavtal betalar du alltså bara vad det kostar för elhandelsbolaget att köpa in elen samt en fast månadsavgift som oftast är högre än vanliga rörliga avtal.

Därmed kan man säga att el till inköpspris på sätt och vis liknar ett rörligt elavtal. Men istället för att elbolaget lägger på ett fritt antal ören per kilowattimme (påslag) på det rörliga avtalet, betalar du istället el till inköpspris (marknadspris) plus en högre fast avgift. Inköpspriset baseras och beräknas på föregående månads elpris på marknaden.

Utifrån detta kan el till inköpspris låta som ett billigare alternativ än ett vanligt elavtal där påslag ingår. Dock tillkommer det ofta fasta avgifter till denna typ av elavtal som elhandlarna inte nämner. Därmed kan detta avtal bli betydligt dyrare än det först verkar och i många fall ännu dyrare än elavtal med påslag. Man har aldrig bindningstid på tilläggstjänsterna, så de kan du ta bort med ett enkelt samtal till din elhandlare. Du hittar tilläggstjänsterna på din faktura. Till exempel; Vintertrygg eller Trippeltrygg kan det stå i fakturan.

Därmed kan det vara bra att ta reda på specifikationerna kring elavtalet innan man tecknar elavtal. Du kan läsa mer om el till inköpspris i denna artikel.

Elhandelsföretag kan ha olika påslag och avgifter

I och med att elhandelsföretag kan ha olika påslag och fasta avgifter innebär det att prisskillnaderna för rörliga avtal kan bli större än du tror. För de som har småhus med elvärme kan det skilja över 1.000 kronor per år mellan det billigaste och dyraste elavtalet enligt Elpriskollen.

Det förekommer också att elhandelsföretag marknadsför att de har lågt påslag men inte tydligt informerar om att en fast avgift tillkommer på priset. Det är därför väldigt viktigt att jämföra priser mellan elavtal och vi tipsar därför återigen om jämförelsetjänsten på tecknael.se!

Vanliga frågor

Vad gör TecknaEl?

Varför ska man byta elavtal?

Varför ska jag byta elavtal med hjälp av TecknaEl?

Kan man lita på de elpriser TecknaEl presenterar?

Vilka elhandelsbolag finns representerade på TecknaEl?

Finns det några risker med att byta elhandelsavtal?

Mer om hur du kan spara energi

Rörligt elpris

Vad är ett rörligt elpris och hur gör man för att teckna rätt elavtal med rörligt elpris? Låt TecknaEl hjälpa dig.

Spara energi i badrummet

Spara pengar och var snäll mot miljön! Vi ger dig tipsen om hur du sparar energi i badrummet.

Flera faktorer som påverkar elpriset

Vad du får för elräkning beror på flera olika faktorer, såsom väder, valutor, tillgång & efterfrågan, vart du bor och vilket elavtal du tecknat. I den här artikeln går vi igenom flera faktorer som påverkar elpriset.

Solkraft

När du använder dig av solkraft så tar du tillvara på solens resurser. Hur gör man då för att skaffa ett elavtal med solkraft som inte kostar skjortan?

Vad är kWh (kilowattimme)?

Förvirrad av olika energibegrepp? Lär dig precis vad som menas med kWh (kilowattimme) och hur detta påverkar din energiförbrukning.

Grön el

Grön el är el som är snäll mot miljön. Det finns bland annat solkraft, vindkraft, vattenkraft och många fler - men grön el kan ibland vara något dyrare. Hitta ett elavtal med billig grön el genom TecknaEl.