Prisgaranti

Prisgaranti

Alltid lägsta pris
14 dagars ångerrätt

14 dagars ångerrätt

Betala när du är nöjd
Kostnadsfritt

Kostnadsfritt

Jämför utan extra kostnad

Teckna elavtal med betalningsanmärkning

Att teckna elavtal med betalningsanmärkning kan kännas svårt. Du kanske funderar över om elbolaget ens kommer att låta dig teckna elavtal hos dem?

Självklart kan det bli försvårat att teckna elavtal om du har en betalningsanmärkning eftersom det tyder på att du någon gång inte har skött dina betalningar.

Uppgifter om betalningsanmärkningar finns enligt Kronofogdens hemsida kvar i kreditupplysningsföretagens register olika länge. Vanligtvis finns uppgifter om en privatperson kvar i tre år och om juridiska personer i fem år.

Därmed kommer en betalningsanmärkning inte att förfölja dig hela livet. Har du t.ex. haft det stabilt ekonomiskt under en längre tid och betalningsanmärkningen inte längre finns kvar, kommer du inte ha några problem att teckna elavtal.

Om det istället är så att du nyligen har fått en betalningsanmärkning eller om den fortfarande finns kvar i kreditupplysningsföretagens register, kan det bli lite svårare att teckna elavtal.

Vi kommer därför att gå igenom hur elhandelsbolag och nätföretag kan se på betalningsanmärkningar och vilka regler som gäller kring detta!

Kan jag teckna elavtal med betalningsanmärkning?

Ja, det kan du. Dock har de inblandade företagen en del rättigheter när dessa omständigheter råder.

De allra flesta elbolag tar en kreditupplysning på dig innan du tecknar elavtal hos dem. Om det kommer fram att du har skulder till företaget, har skulder registrerade hos kronofogdemyndigheten eller om du har betalningsanmärkningar, kan både ditt nätföretag och din elhandlare begära att du ska ställa godtagbar säkerhet i form av en deposition. Elnätsföretaget har även rätt att kräva att leveransen ska ske mot förskottsbetalning.

När du ska ingå ett elavtal med ditt nätföretag och din elhandlare vill de ju vara säkra på att du kan betala räkningarna för avtalet, därav depositionen eller förskottsbetalningen.

Regler kring deposition/förskottsbetalning

Det finns vissa regler kring beloppets storlek som kan vara bra för dig som konsument att känna till.

Den begärda depositionen får endast motsvara den skuld som kan uppstå gentemot företaget om du inte betalar dina räkningar. Dock får depositionen aldrig överstiga kostnaden för fyra månaders beräknad kostnad för el respektive nät. Ovannämnda regler gäller likväl vid förskottsbetalning som elnätsföretaget har rätt att ta ut. 

Du har även rätt att återfå depositionen eller slippa förskottsbetalning om du har skött dina betalningar under sex månader.

Finns många olika elbolag

Alla elbolag har rätten på sin sida att neka till att skriva avtal med kunder som har betalningsanmärkningar i sitt bagage. De flesta elbolagen har med i sina villkor att en deposition skall erläggas vid historiska betalningssvårigheter samt skulder. Dock kan villkoren variera lite i summa och andra detaljer. Var därför noga med att gå igenom alla olika elbolag och deras villkor. 

Stopp av elleverans 

Elbolagen har hårdare villkor för en kund med betalningsanmärkning. Allt för att de ska veta att de garanterat får in sina pengar i tid. All förbrukning av el fakturerad varje månad till kunder. Alla kunder har enligt avtal godkänt att inkomma med betalning innan fakturan förfaller. Annars går fakturan vidare till nästa steg vilket blir inkasso. Skulle ännu en faktura förfalla så går ärendet vidare till kronofogden och elen stängs av. Det är dock en lång process att stoppa leveransen av el ut till kund. Det kan ta upp till tre månader innan leveransen av el till bostaden stoppas. Beroende på den hårda regleringen att stoppa en leverans av el till bostaden är depositionen ganska hög. Den är samtidigt baserad på den långa avstängningsprocessen. På så vis är depositionsavgiften summan av fyra månader elförbrukning. 

Därför är elbolagen extra noga med att kunder ska vara införstådda i alla regler och villkor som kommer med ett elavtal.

Måste man inkomma med en deposition och inte kunnat skött sina betalningar stängs elen av. Då har elbolaget rätt till hela depositionsavgiften. 

Men har man skött alla sina betalningar inom rätt tid i sex månader, allt i en sammanhängande period, har man rätt att få tillbaka hela depositionen.

Undrar du också hur man hittar det billigaste avtalet så kan du jämföra bolagen för att hitta det absolut bästa avtalet för dig.

Vanliga frågor

Vad gör TecknaEl?

Varför ska man byta elavtal?

Varför ska jag byta elavtal med hjälp av TecknaEl?

Kan man lita på de elpriser TecknaEl presenterar?

Vilka elhandelsbolag finns representerade på TecknaEl?

Finns det några risker med att byta elhandelsavtal?

Mer om hur du kan spara energi

Vindkraft

Vindkraft har använts i hundratals år. Förr i tiden så användes väderkvarnar, och idag så är det vindkraftverk. Elavtal med el från vindkraft behöver inte vara dyra - läst hur du hittar rätt!

Solkraft

När du använder dig av solkraft så tar du tillvara på solens resurser. Hur gör man då för att skaffa ett elavtal med solkraft som inte kostar skjortan?

Spara energi i badrummet

Spara pengar och var snäll mot miljön! Vi ger dig tipsen om hur du sparar energi i badrummet.

Fast elpris

Ett fast elpris är motsatsen till ett rörligt elpris. Men hur exakt fungerar ett fast elpris? Och varför finns det olika typer av elavtal med fast pris?

Rörligt elpris

Vad är ett rörligt elpris och hur gör man för att teckna rätt elavtal med rörligt elpris? Låt TecknaEl hjälpa dig.

Spara energi i köket - för miljön och plånboken

Visste du att du kan spara energi bara genom att använda ett lock på grytan? Eller genom att värma upp vattnet med en vattenkokare istället för kastrull? Med våra enkla tips blir du energismart i köket! Genom att spara på energin är du snäll mot miljön och pengarna som blir över kan du istället lägga på annat!