Prisgaranti

Prisgaranti

Alltid lägsta pris
14 dagars ångerrätt

14 dagars ångerrätt

Betala när du är nöjd
Kostnadsfritt

Kostnadsfritt

Jämför utan extra kostnad

Teckna elavtal första gången

Hur gör du när du ska teckna elavtal första gången? Det första och viktigaste steget är att jämföra de olika elbolagen. Detta låter dig antingen välja det billigaste elbolaget, eller det som har bäst el för dig - exempelvis från fossilfria källor. På så vis vet du precis vad du får och kan teckna el på dina villkor.

Att tänka på när du ska teckna elavtal första gången

Har du just flyttat hemifrån eller bor ensam för första gången? I så fall har troligen din fastighets- eller hyresvärd meddelat att det är dags att teckna elavtal. Då undrar du förmodligen hur man gör detta, och exakt vad det innebär - vilket är helt naturligt. De flesta har nog hört sina föräldrar muttra över höga elräkningar, men har aldrig tagit reda på hur man faktiskt tecknar el. Det är dessutom svårt att veta vilket bolag man ska välja, eller vad man ska titta på, när man ska teckna elavtal för första gången. För att göra detta på bästa sätt bör du börja med att använda dig av TecknaEl.

Varför teckna elavtal med TecknaEl?

Med TecknaEl kan du enkelt jämföra Sveriges elbolag. Ange bara ditt postnummer och ifall du flyttar in i lägenhet eller villa, så kan du direkt jämföra pris på aktörer. Dessutom kan du se precis var de olika bolagen får sin el från. Så om du vill ha el från förnyelsebara källor såsom solkraft, vindkraft eller vattenkraft när du ska teckna elavtal första gången är det bara att välja ett elbolag som erbjuder detta. På så vis kan du både få billig el och el som är miljövänlig - en win-win helt enkelt. 

Hur funkar det att teckna elavtal för första gången?

Det finns dock många andra detaljer man kan behöva ha koll på när man tänker teckna elavtal första gången. Att teckna ett elavtal är egentligen uppdelat i två delar, bestående av nätägare och elhandelsbolag. Nätägare kan man inte välja, utan det är vem som äger och underhåller ditt lokala nät och beror på var du bor. Elbolag kan du däremot välja och det är här som man kan spara pengar. Om man inte aktivt väljer ett elhandelsavtal så får man automatiskt ett så kallat “anvisningsavtal”, vilket är långt dyrare än andra avtal. På grund av att detta är så dyrt blir det speciellt viktigt att aktivt välja ditt elavtal. 

Det kan dock vara svårt att ha koll på vilka elbolag som är att föredra och det kan vara precis lika svårt att få en översikt av elmarknaden. Detta är speciellt fallet när man ska teckna el första gången. Det är även viktigt att skilja på fast och rörligt pris på el. Rörligt pris är generellt billigare än fast pris i det långa loppet. Men rörligt pris kan kortsiktigt vara dyrare än fast pris. Om man vill göra en kompromiss så erbjuder dessutom många företag så kallat “mixpris” på elavtal. Ett mixpris kombinerar element av både fastpris och rörligt pris. På så sätt kan detta vara ett bra alternativ när man ska teckna elavtal första gången.

Vanliga frågor

Vad gör TecknaEl?

Varför ska man byta elavtal?

Varför ska jag byta elavtal med hjälp av TecknaEl?

Kan man lita på de elpriser TecknaEl presenterar?

Vilka elhandelsbolag finns representerade på TecknaEl?

Finns det några risker med att byta elhandelsavtal?

Mer om hur du kan spara energi

9/10 svenskar tror de vet vilket elområde de tillhör

Sverige är sedan 2011 indelat i fyra olika elområden. Dessa områden bestämmer vilket elpris du betalar. Men var går gränserna - och i vilket elområde bor du?

Fast elpris

Ett fast elpris är motsatsen till ett rörligt elpris. Men hur exakt fungerar ett fast elpris? Och varför finns det olika typer av elavtal med fast pris?

Spara på elen - Få ned kostnaden och tänk miljövänligt

Just nu är det många som jobbar hemifrån, detta resulterar i att hushållens elanvändning ökar. Det är viktigt att tänka på miljön och att inte använda mer el än vi behöver. I den här artikeln tipsar vi om hur du, med små medel, kan hålla nere elanvändningen, vilket är bra för både plånboken och miljön

Vindkraft

Vindkraft har använts i hundratals år. Förr i tiden så användes väderkvarnar, och idag så är det vindkraftverk. Elavtal med el från vindkraft behöver inte vara dyra - läst hur du hittar rätt!

Grön el

Grön el är el som är snäll mot miljön. Det finns bland annat solkraft, vindkraft, vattenkraft och många fler - men grön el kan ibland vara något dyrare. Hitta ett elavtal med billig grön el genom TecknaEl.

Vattenkraft

Sverige är ett av de länder som producerar och använder sig av vattenkraft mest i hela världen, nästan hälften av vår el kommer från vattenkraften. Vattenkraften orsakar nästan inga utsläpp från klimatgaser.