Prisgaranti

Prisgaranti

Alltid lägsta pris
14 dagars ångerrätt

14 dagars ångerrätt

Betala när du är nöjd
Kostnadsfritt

Kostnadsfritt

Jämför utan extra kostnad

Elavtal - Hur Gör Man och Vad Man Ska Tänka På!

En av de absolut viktigaste sakerna för dig att ha koll på inför en flytt, är hur man tecknar elavtal och vad man ska tänka på.

Det finns så många elhandelsbolag ute på marknaden och det kan därför vara svårt att veta vilket man ska välja. Vidare kanske du inte riktigt vet hur du går tillväga för att teckna elavtal eller hur processen vid tecknande av elavtal ser ut.

Då kan det vara en bra idé att läsa igenom denna artikel där vi går igenom hur du tecknar elavtal och några bra tips på vägen!

Checklista. Hur man tecknar elavtal.

Hur går man tillväga för att teckna elavtal?

Först och främst är det bra att ha koll på att du ska teckna två avtal. Ett elnätsavtal och ett elhandelsavtal.

 • Elnätsavtal=Ett avtal med det företag som äger elnätet där du bor. Elnätet är en monopolverksamhet och du kan därför inte välja elnätsavtal.
 • Elhandelsavtal=Ett avtal med det företag som du köper el av. T.ex. Vattenfall eller Fortum.

Lista på hur du steg för steg tecknar elavtal:

1. Kolla vilket företag som äger elnätet på din nya adress på natomraden.se. Teckna sedan ett elnätsavtal med det nätföretaget. För att kunna teckna elnätsavtal behöver du ange följande:

 • Anläggnings-id; finns på elmätaren, alternativt kan du kontakta tidigare ägare eller fastighetsägaren för att få uppgiften.
 • Lägenhetsnummer
 • Inflyttningsdatum
 • Dina personuppgifter och din nya adress

2. Jämför elhandelsavtal på tecknael.se

3. Teckna elhandelsavtal hos det aktuella elhandelsbolagets hemsida. Detta måste du ange vid tecknande av elhandelsavtal:

 • Inflyttningsdatum
 • Postnummer
 • Bostadstyp du flyttar till (lägenhet eller villa)
 • Välj typ av avtal; rörligt-, fast- eller mixat avtal. Läs mer om dessa här
 • Ange dina personuppgifter och din inflyttningsadress

Bra att tänka på när man tecknar elavtal

Fundersam person.

1. Jämför elavtal!

Något som kan ses som det viktigaste när du tecknar elavtal, är att lägga tid på att jämföra de elavtal som finns på marknaden.

Dessa kan nämligen variera ganska mycket i pris och därav är det en bra idé att lägga lite tid på att kolla igenom och jämföra de olika elavtalen. Detta gör du enkelt på tecknael.se där du bara behöver ange ditt postnummer, din förväntade årsförbrukning av el samt vilken typ av avtal du vill ha.

2. Teckna elavtalen i god tid!

Viktigt att komma ihåg är att teckna elnätsavtalet och elhandelsavtalet i god tid innan du flyttar.

Om du inte tecknar ett elnätsavtal på din nya adress kommer det inte finnas någon el när du flyttar in – eller så försvinner den efter ett tag – eftersom elnätsföretaget inte ser att det bor någon i lägenheten om du inte anmäler det.

Anmäl därför din inflyttning till ditt nätföretag minst 5 dagar innan du flyttar in så att du kan vara säker på att du har el på inflyttningsdagen.

Det är också viktigt att du tecknar elhandelsavtal i tid. Om du inte aktivt tecknar ett elhandelsavtal kommer du att få ett anvisningsavtal. Detta är ett standardavtal med det elhandelsföretag som elnätsföretaget anvisar.

Detta elhandelsavtal är ofta mycket dyrare än andra elavtal på marknaden. Du tjänar därmed på att jämföra elavtal och aktivt välja ditt elhandelsbolag.

3. Vilken energikälla elen kommer ifrån

Var elen kommer ifrån är en annan sak som kan vara av intresse när du tecknar elavtal. Du kanske vill göra en insats för samhället och bidra till en mer hållbar utvecklig genom att välja grön el?

Grön el kommer främst från energikällor som sol, vind och vatten. Du kan läsa mer om den billigaste gröna elen här!

När du jämför elavtal kan du se vilka energikällor som elen kommer ifrån och därmed kan du välja elavtal utifrån energikälla.

4. Vilken typ av elavtal du vill ha

När man tecknar elavtal kan man välja mellan ett rörligt avtal, ett fast avtal eller ett mixat avtal.

Med ett rörligt avtal bestäms elpriset/kWh av elbörsen och priset kan därmed variera och både sjunka och stiga snabbt.

Ett fast avtal innebär att du betalar ett fast pris/kWh som ofta är något högre än ett rörligt elpris. Dock är ett fast avtal en trygghet genom att du inte behöver betala ett högt pris om elpriset på marknaden går upp.

Med ett mixat avtal får du en blandning av ett rörligt avtal och ett fast avtal. Läs mer om de olika avtalen i denna artikel.

4. Kolla uppsägningstider och bindningstider på elavtalet

Elhandelsföretag kan skilja såg åt gällande uppsägningstider och bindningstider.

Uppsägningstiden anger hur länge du måste ha kvar elavtalet efter att du har sagt upp det. Detta är bra att ha koll på om du senare skulle vilja byta elavtal, så att du slipper vänta för länge tills du får byta. De flesta elhandelsföretag har en uppsägningstid på 1-3 månader, men det finns de som kan ha upp till 13 månader.

Bindningstiden anger hur länge du binder upp dig på ett elavtal. Den ligger ofta mellan 6 månader upp till flera år och du kan välja bindningstiden själv. Denna är också bra att ha koll på så att du vet hur lång tid det kommer ta innan du kan byta elavtal.

Du har ångerrätt på 14 dagar när du tecknar avtal på distans

Ibland kan man vara onöjd med det elavtal man har valt och då kan det vara bra att veta att du alltid ska ha ångerrätt på 14 dagar när du tecknar elavtal på distans.

Ångerrätten börjar gälla från den dagen du tecknar avtalet. Kontrollera alltid vad det står om ångerrätten i avtalet innan du skriver på eller säger ja. Om du vill nyttja din ångerrätt ska du kontakta bolaget som har registrerat dig som kund och förklara att du ångrat dig.

Vanliga frågor

Vad gör TecknaEl?

Varför ska man byta elavtal?

Varför ska jag byta elavtal med hjälp av TecknaEl?

Kan man lita på de elpriser TecknaEl presenterar?

Vilka elhandelsbolag finns representerade på TecknaEl?

Finns det några risker med att byta elhandelsavtal?

Mer om hur du kan spara energi

Rörligt elpris

Vad är ett rörligt elpris och hur gör man för att teckna rätt elavtal med rörligt elpris? Låt TecknaEl hjälpa dig.

Så mycket kostar det att ladda elbilen

Kostnaden för att ladda elbil varierar beroende på batteriets storlek, väderförhållanden samt var du laddar. Vi går igenom olika laddningsalternativ samt hur du går tillväga.

Nätavtal

Vad är egentligen ett nätavtal, och hur påverkar ett nätavtal kostnaden för ditt elavtal? Ta reda på mer om nätavtal här!

9/10 svenskar tror de vet vilket elområde de tillhör

Sverige är sedan 2011 indelat i fyra olika elområden. Dessa områden bestämmer vilket elpris du betalar. Men var går gränserna - och i vilket elområde bor du?

Fast elpris

Ett fast elpris är motsatsen till ett rörligt elpris. Men hur exakt fungerar ett fast elpris? Och varför finns det olika typer av elavtal med fast pris?

Spotpriser

När man talar om el så kan man ibland höra talas om spotpriser. Vad är egentligen spotpriser och vilken betydelse har dem för dig som konsument?