Prisgaranti

Prisgaranti

Alltid lägsta pris
14 dagars ångerrätt

14 dagars ångerrätt

Betala när du är nöjd
Kostnadsfritt

Kostnadsfritt

Jämför utan extra kostnad

Hur lång tid det tar att Teckna Elavtal - Hur går jag tillväga

Om du kanske är ute lite sent med att teckna elavtal eller helt enkelt har glömt bort att göra det, kanske du frågar dig själv hur lång tid det tar att teckna elavtal. 

Eller kanske är det så att du vill byta elleverantör eller ska flytta och undrar hur lång tid det kommer att ta innan avtalet träder i kraft och du kan få tillgång till el?

Självklart skiljer det något mellan olika företag kring hur lång tid det tar att teckna elavtal. Samtidigt kan själva processen för tecknandet av elavtal också se lite olika ut beroende på elleverantör.

Men innan vi djupdyker i hur processen för att teckna elavtal går till samt hur lång tid det tar att teckna elavtal, ska vi nämna några viktiga saker.

Innan du startar processen att teckna ett nytt elavtal

Det viktigaste att tänka på innan du tecknar ett nytt avtal, är självklart att säga upp tidigare elavtal. På så sätt slipper betala någon onödig avgift.

Ska du t.ex. flytta är det därför viktigt att göra utflyttningsanmälan i god tid. Uppsägningstiden för elnätsavtal är vanligen är en månad!

Hur lång det tar att teckna elavtal och hur processen går till

Första steget

Så, när det väl kommer till processen att teckna ett nytt elavtal, ligger bollen först och främst hos dig. Det första steget för dig är ofta att jämföra elleverantörer, vilket du t.ex. kan göra på tecknael.se.

Om du är ute lite sent med att teckna elavtal, kan det vara lockande att välja första bästa elleverantör. Det är å andra sidan viktigt att lägga tid åt att jämföra elleverantörer för att hitta den leverantör som passar dig bäst.

När du väl har hittat en passande elleverantör vars villkor du är nöjd med lägger du en beställning. Därmed ligger bollen officiellt hos elleverantören.

Andra steget

Efter att du har tecknat ditt elnätsavtal kommer elleverantören att kontrollera att de person- och anläggningsuppgifter som du har angivit är korrekta. Därför är det viktigt att dubbelkolla dina angivna uppgifter innan du skickar beställningen. Felaktiga uppgifter kan nämligen leda till att processen stannar upp något och tar längre tid.

Själva avtalet startar från och med det datum som du avtalat med elleverantören. Därmed kan du själv bestämma när avtalet ska träda i kraft och när du ska få tillgång till el.

Som kund har du, från dagen för tillträde i t.ex. en ny lägenhet, rätt att få el från den elleverantör du själv har valt. Detta gäller under förutsättning att den elleverantör du valt har meddelat ditt aktuella nätföretag om att ni har ett elavtal. Det måste göras senast dagen för tillträde.

Tänk på att vara ute i god tid, i alla fall några arbetsdagar, så att inblandade företag hinner göra ändringarna. Om inte nätföretaget har blivit meddelad om ditt nya avtal när du börjar använda elen, är det nätägarens anvisade elhandelsföretag som du ska betala till. 

Svaret på hur lång tid det tar att teckna elavtal kan alltså sammantaget anses bero på två faktorer;

  • Hur snabbt det går för dig att bestämma dig för elleverantör
  • Hur snabbt det går för elleverantören att kontrollera dina uppgifter och bekräfta avtalet

För att t.ex. ta reda på om du kan få elen inkopplad i lägenheten samma dag som inflyttningen och hur detta fungerar om du har glömt att teckna elavtal, är det lättast att kontakta din aktuella elleverantör. Tider och processer kan ju som sagt skilja sig åt mellan olika företag. Men ambitionen hos de flesta elleverantörer är att se till att du får tillgång till el så snabbt som möjligt!

Vanliga frågor

Vad gör TecknaEl?

Varför ska man byta elavtal?

Varför ska jag byta elavtal med hjälp av TecknaEl?

Kan man lita på de elpriser TecknaEl presenterar?

Vilka elhandelsbolag finns representerade på TecknaEl?

Finns det några risker med att byta elhandelsavtal?

Mer om hur du kan spara energi

Spara energi i köket - för miljön och plånboken

Visste du att du kan spara energi bara genom att använda ett lock på grytan? Eller genom att värma upp vattnet med en vattenkokare istället för kastrull? Med våra enkla tips blir du energismart i köket! Genom att spara på energin är du snäll mot miljön och pengarna som blir över kan du istället lägga på annat!

Vad är kWh (kilowattimme)?

Förvirrad av olika energibegrepp? Lär dig precis vad som menas med kWh (kilowattimme) och hur detta påverkar din energiförbrukning.

9/10 svenskar tror de vet vilket elområde de tillhör

Sverige är sedan 2011 indelat i fyra olika elområden. Dessa områden bestämmer vilket elpris du betalar. Men var går gränserna - och i vilket elområde bor du?

Nätavtal

Vad är egentligen ett nätavtal, och hur påverkar ett nätavtal kostnaden för ditt elavtal? Ta reda på mer om nätavtal här!

Billig el

Att lyckas hitta ett elavtal med riktigt billig el är lättare sagt än gjort. Men om du jämför olika elavtal och känner till alla kostnader blir det lätt som en plätt.

Spara på elen - Få ned kostnaden och tänk miljövänligt

Just nu är det många som jobbar hemifrån, detta resulterar i att hushållens elanvändning ökar. Det är viktigt att tänka på miljön och att inte använda mer el än vi behöver. I den här artikeln tipsar vi om hur du, med små medel, kan hålla nere elanvändningen, vilket är bra för både plånboken och miljön