Prisgaranti

Prisgaranti

Alltid lägsta pris
14 dagars ångerrätt

14 dagars ångerrätt

Betala när du är nöjd
Kostnadsfritt

Kostnadsfritt

Jämför utan extra kostnad

Hur lång tid tar det att få el till lägenheten

När man väl har bestämt sig för att flytta kan det vara av intresse att veta hur lång tid det tar ett få el till lägenheten.

Det sista man vill är ju att flytta in och få reda på att man inte har el. Då kan man ju i princip inte göra någonting överhuvudtaget.

Hur lång tid det tar att få el till lägenheten kan skilja något mellan olika elleverantörer.

Här kommer vi att utgå från vad de skriver på vattenfall.se. Därmed kan det vara bra att du tar kontakt med ditt aktuella företag för exakta svar.

På Vattenfalls hemsida skriver de att ditt avtal med de som elleverantör kommer att börja gälla från det datum du angett att du flyttar in.

Detta förutsätter att du har tecknat elhandelsavtal med Vattenfall och gett dem fullmakt. Då kan de kontakta ditt aktuella elnätsföretag och meddela att du har valt Vattenfall som elleverantör på din nya adress.

I det tecknade avtalet med elnätsföretaget tar de hänsyn till det datum som du avtalat i kontakten med företaget. Det är från och med detta datum som avtalet börjar gälla och du börjar få el till lägenheten.

Därmed kan du själv styra hur lång tid tar det att få el till lägenheten. T.ex. beroende på när du ska flytta in.

Viktigt att komma ihåg vid flytt är att anmäla flytten i tid! Alternativt är det bra att teckna avtal i tid om du flyttar för första gången.

Hur lång tid tar det att få el till lägenheten om jag inte tecknar avtal i tid?

Först och främst är det två avtal du måste teckna - elnätsavtal och elhandelsavtal.

Kort och gott är elnätsavtalet inte valbart så vilket elnätsavtal du har beror på var du bor. Mer om elnätsavtal kan du läsa om på vår artikel som handlar om just nätavtal!

Elhandelsavtalet är å andra sidan det du som konsument väljer själv.

Hur långt i förväg du behöver anmäla din flytt skiljer sig åt mellan olika företag. Det beror på vilket elnätsföretag som ansvarar för elnätet där du bor.

Därför är det bra om du kontaktar ditt nätbolag i god tid innan du flyttar.

Hos Vattenfall gäller det att du anmäler det minst 10 dagar i förväg om du vill att Vattenfall tecknar ett elnätsavtal åt dig.

Om du själv anmäler flytten till ditt elnätsbolag räcker det att du meddelar Vattenfall senast den dag du anmält som inflyttsdatum hos ditt nätbolag.

Hur lång tid tar det att få el till lägenheten om du inte tecknar avtal i tid, beror alltså på två saker: om du redan har tecknat elnätsavtal eller inte.

Om du redan har tecknat elnätsavtal

Om du har tecknat ett elnätsavtal kan du meddela Vattenfall samma dag som du anmält som inflyttsdatum hos ditt nätbolag. Därmed kan du få el samma dag som du tar kontakt med dem.

Om du inte har tecknat elnätsavtal

Har du inte tecknat ett elnätsavtal tar det ca 10 dagar om Vattenfall ska teckna ett elnätsavtal åt dig.

Om du inte har tecknat ett elnätsavtal på din nya adress finns det två möjliga utfall. Antingen finns det inte någon el när du flyttar in, eller så försvinner den efter ett tag. Detta eftersom elnätsföretaget inte ser att det bor någon i lägenheten om du inte anmäler det.

Kan jag anmäla min flytt i efterhand?

Om du har glömt att anmäla din flytt ska du göra det så fort som möjligt. Har du inte anmält din inflytt i tid finns det en risk att elen i din nya bostad är avstängd.

Men självklart kan du fortfarande teckna ett elhandelsavtal även efter anmält inflyttsdatum har passerat.

Dock kommer du under en kort tid att få ett anvisat avtal hos din anvisade elleverantör innan ditt nya elavtal startar igång.

Sammanfattning

Sammanfattningsvis beror hur lång tid det tar att få el till lägenheten på några olika faktorer.

Om du tecknar ett elavtal i tid innan flytt, kommer elnätsföretaget ta hänsyn till det datum som står i avtalet. Det är från och med detta datum som avtalet börjar gälla och du börjar få el till lägenheten. Är du ute i god tid kan du alltså själv bestämma när du får el till lägenheten.

Är det istället så att du har glömt att anmäla flytten kan det se annorlunda ut. Har du redan tecknat ett elnätsavtal kan du få el samma dag som du tar kontakt med elleverantören.

Om du inte har tecknat elnätsavtal tar det ca 10 dagar för Vattenfall att teckna ett elnätsavtal åt dig.

Vanliga frågor

Vad gör TecknaEl?

Varför ska man byta elavtal?

Varför ska jag byta elavtal med hjälp av TecknaEl?

Kan man lita på de elpriser TecknaEl presenterar?

Vilka elhandelsbolag finns representerade på TecknaEl?

Finns det några risker med att byta elhandelsavtal?

Mer om hur du kan spara energi

Spotpriser

När man talar om el så kan man ibland höra talas om spotpriser. Vad är egentligen spotpriser och vilken betydelse har dem för dig som konsument?

Solkraft

När du använder dig av solkraft så tar du tillvara på solens resurser. Hur gör man då för att skaffa ett elavtal med solkraft som inte kostar skjortan?

Fast elpris

Ett fast elpris är motsatsen till ett rörligt elpris. Men hur exakt fungerar ett fast elpris? Och varför finns det olika typer av elavtal med fast pris?

9/10 svenskar tror de vet vilket elområde de tillhör

Sverige är sedan 2011 indelat i fyra olika elområden. Dessa områden bestämmer vilket elpris du betalar. Men var går gränserna - och i vilket elområde bor du?

Vad är kWh (kilowattimme)?

Förvirrad av olika energibegrepp? Lär dig precis vad som menas med kWh (kilowattimme) och hur detta påverkar din energiförbrukning.

Vindkraft

Vindkraft har använts i hundratals år. Förr i tiden så användes väderkvarnar, och idag så är det vindkraftverk. Elavtal med el från vindkraft behöver inte vara dyra - läst hur du hittar rätt!